Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBiH: Potrebne hitne i korjenite promjene u radu svih nivoa vlasti

jerlagic sbih

Prepuna dvorana Kulturno-sportskog centra u Kaknju najbolji je dokaz da Stranka za BiH ima sve veći broj članova, ali i simpatizera koji su došli na Centralni predizborni skup da pruže podršku naporima rukovodstva Stranke da napravi političko- ekonomski zaokret države ka boljitku učešćem u vlasti na svim nivoima poslije ovih izbora, kaže se u saopćenju za javnost i dodaje:

Da je vrijeme za korjenite promjene, isključivo u interesu svih građana BiH, postignuta je potpuna saglasnost učesnika i govornika da su neophodne, hitne korjenite promjene u radu svih nivoa vlasti kako bi se konačno krenulo naprijed poslije decenijskog  otuđenja svih nivoa vlasti od naroda, stalo ukraj korupciji, nepotizmu, enormnom bogaćenju pojedinaca a sve na uštrb prava građana. O tome su govorili Rešad Merdić, Slobodanka Omerović, Mirsad Tursum, Beriz Belkić, Suad Kurtćehajić, Muhidin Alić i Amer Jerlagić.

„Čovjeka čini sretnim kada vidi ovoliki broj ljudi na stranačkom skupu. Istovremeno to ga čini još odlučnijim da  zajedno sa saradnicima, vama članovima ali i vama simpatizerima, za koje ne sumnjam da će uskoro biti i novi članovi, ostvarim, ostvarimo, sve ono što smo ponudili u našoj predizbornom platformi, simbolično nazvanoj Proboj. A mi zaista želimo da se probijemo iz ovog sadašnjeg beznađa, da probijemo barijere koje su nam postavile sadašnje i neke dojučerašnje vlasti, da se zauvijek riješimo kriminala bilo koje vrste, da probijemo krugove nepotizma, da se radnim probojem izvučemo iz siromaštva i nacionalističkih torova,“ rekao je, između ostalog, Amer Jerlagić i dodao:

„Moja kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izraz je želje da nešto loše promijenim, da učinim nešto veliki za svoju zemlju i svoj narod, za sve građane Bosne i Hercegovine. Isto to rukovodilo je i ostale kandidate Stranke sa ostale organe vlasti. Apatija i gubitak samopouzdanja građana Bosne i Hercegovine prouzrokovani su nezasitnom pohlepom i sebičnošću vladajućlh oligarhija. Spreman sam, kao i svi ostali kandidati, da ponudim alternativu, da kao čovjek iz privrede ponudim jasna i mjerljiva rješenja. Spreman sam da vratim moral u politiku i ukinem praksu otuđenosti političara od naroda. Građanima su potrebni lideri koji su potekli iz naroda a ne pripadnici političkih dinastija i kasti,“ rekao je Jerlagić što je popraćeno burnim aplauzom.

„Vaše povjerenje u nas, nastavio je Jerlagić, naša je obaveza da istrajemo na izgradnji države po mjeri svih građana, jačanjem njenih instituacija, angažovanjem   sposobnih i odgovornih a ne podobnih i neodgovornih kadrova, da istrajemo na boljem cestovnom i željeznikom povezanošću svih krajeva jedine nam domovine, da stvorimo daleko bolje uslove za razvoj privrede, ekonomije uopšte. Ovom skupu obećavam da ćemo nastaviti proces obezbjeđenja boljih radnih i životnih uslova komoratima, koji  su  ovdje u velikom broju, koji smo započeli prije desetak godina, a koji su sadašnje vlasti skinule sa liste prioriteta. Obećavam pravednije i dugoročno rješavanje pitanja boraca. Obećavam da ćemo stvoriti i uslove za veće zapošljavanje a time smanjiti broj odlazaka mladih i osvjedočenih kadrova sa ovih prostora. Stranka za Bosnu i Hercegovinu ima dovoljan broj sposobnih kadrova, regrutovaćemo ih još više ali svi oni moraju posjedovati jednu osobinu – da vole svoju jedinu domovinu. Ovo su za sve čestite Bosance i Hercegovce istorijski izbori jer nam se pruža šansa, ako glasamo po svojoj savjesti, da sposobnima smijenimo nesposobne i da napokon krenemo putem bolje budućnosti. Budućnosti za kakvu sam se borio kao pripadnik Armije BiH. Za takvu željenu budućnost danas sam se spreman ponovo boriti znanjem, istrajnošću, pravdom i svojom ljudskošću uvažavajući svakog građanina ove države,“ rekao je Jerlagić čije su riječi naišle na burno odobravanje.