SBiH protiv prijedloga HNS-a za izmjenu Izbornog zakona BiH

stari most

Stranka za Bosnu i Hercegovinu odbacila je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, a koji je prezentirao predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović.

– Iako ovaj prijedlog jeste korak ka uređenju Mostara kao normalnog grada, on ipak ne osigurava mehanizme zaštite malobrojnijih naroda i ostalih građana Mostara niti sprečava dominaciju samo jednog, u ovom slučaju hrvatskog naroda.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu također u poptunosti odbacuje prijedlog SDA koji predviđa podjelu Mostara na dvije općine duž rijeke Neretve, a za koji držimo da je ništa drugo do koncept etničke podjele u Mostaru – saopćeno je iz SBiH.

Iz ove stranke pozivaju SDA i HDZ da se pridruže rješenju koje je već potpisalo 9 stranaka i koje je usaglašeno sa OHR-om, a ponudilo je, kako se navodi u saopćenju, jedinstven Mostar sa tri ili više izbornih multietničkih jedinica.

-Pozivamo sve političke aktere, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa da se ozbiljno uključe u rješavanje pitanja grada Mostara, jer grad Mostar je i dio Daytonskog sporazuma, a pomenuti koncept je dobra osnova za dalju razradu i nadogradnju. Ovom prilikom želimo istaći da presuda ustavnog suda koriguje samo neke dijelove aktuelnog Statuta grada Mostara i da nema potrebe da se mijenja kompletan Statut – saopćeno je iz SBiH.