BiH

Kakanj

SC ‘Ponijeri’ spreman za otvaranje sezone, čeka se snijeg

01/12/2018

Kakanjci svoje Ponijere nastoje približiti mladim

Snijeg koji je ovih dana prekrio bh. planine obradovao je i zaposlene u JU Kulturno-sportski centar Kakanj, pod čijim okriljem djeluje i Skijaški centar “Ponijeri“, ali ga još nema u dovoljnim količinama da i ovo malo skijalište, na oko 1200 metara nadmorske visine, počne s radom.

– Mi smo spremni, samo da napadaju dovoljne količine snijega i otvaramo sezonu – kaže u izjavi za Fenu portparol ovog preduzeća Nerma Alagić, koja dodaje kako su tokom ljeta uradili remont ski lifta te uljepšali plato uz stazu.

U ovo skijalište u protekle dvije godine uloženo je više od 60.000 KM, za što su nabavili nove sjedalice te osvijetlili stazu, koju održavaju novim ratrakom.

– Projekt osvjetljenja, u iznosu od 50.000 KM, finansirala je Općina. Prava ulaganja u Ski centar Ponijeri tek treba da se dogode, jer Općina je provela i tender za nabavku nove vučne sajle i komleta sjedalica. To će koštati oko 54.000 KM – kaže Alagić, navodeći da je već sačinjeno i idejno rješenje automatskog natezanja sajle.

Tokom ljeta je uređena i bašta ugostiteljskog objekta uz stazu, a volonteri su očistili kompletnu stazu…

Zeničko-dobojski kanton nema puno skijališta, a Ponijeri su najatraktivniji pa su mjesto održavanja i kantonalnih školskih takmičenja. Međutim, uprkos organiziranom besplatnom prijevozu vikendom i tokom školskog raspusta iz Kaknja te dosta niskoj cijeni usluga, još nisu privukli značajniji broj skijaša. Razlog je ne tako velika nadmorska visina, zbog čega nema dovoljno snijega, a i kada ga ima brzo se topi.

– Zbog topljenja snijega, najviše skijaša, oko 3.000 koliko ih je bilo prošle sezone, imali smo upravo u noćnom terminu. Tada su temperature niže, a i atraktivnije je za same skijaše – napominje Alagić.

Kakanjci svoje Ponijere nastoje približiti mladim pa će, s ciljem popularizacije i pozorišta, u januaru iduće godine organizirati i dvodnevni “Glumački kamp“ na Ponijerima.

– U radu kampa, tokom zimskog raspusta, sudjelovat će 40 učenika osnovnih i srednjih škola. Biće to članovi tri institucije iz ZDK: JU KSC Kakanj, JU Bosansko narodno pozorište Zenica – Dječija, omladinska i lutkarska scena te JU Centar za kulturu Zavidovići – kaže Alagić.

Proslava Nove godine na otvorenom, uz logorsku vatru na platou, bit će organizirana i ove godine, kada se u vikendicama i pansionima na Ponijerima i okupi najviše gostiju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.