Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kakanj

SC ‘Ponijeri’ spreman za otvaranje sezone, čeka se snijeg

ponijeri

Kakanjci svoje Ponijere nastoje približiti mladim

Snijeg koji je ovih dana prekrio bh. planine obradovao je i zaposlene u JU Kulturno-sportski centar Kakanj, pod čijim okriljem djeluje i Skijaški centar “Ponijeri“, ali ga još nema u dovoljnim količinama da i ovo malo skijalište, na oko 1200 metara nadmorske visine, počne s radom.

– Mi smo spremni, samo da napadaju dovoljne količine snijega i otvaramo sezonu – kaže u izjavi za Fenu portparol ovog preduzeća Nerma Alagić, koja dodaje kako su tokom ljeta uradili remont ski lifta te uljepšali plato uz stazu.

U ovo skijalište u protekle dvije godine uloženo je više od 60.000 KM, za što su nabavili nove sjedalice te osvijetlili stazu, koju održavaju novim ratrakom.

– Projekt osvjetljenja, u iznosu od 50.000 KM, finansirala je Općina. Prava ulaganja u Ski centar Ponijeri tek treba da se dogode, jer Općina je provela i tender za nabavku nove vučne sajle i komleta sjedalica. To će koštati oko 54.000 KM – kaže Alagić, navodeći da je već sačinjeno i idejno rješenje automatskog natezanja sajle.

Tokom ljeta je uređena i bašta ugostiteljskog objekta uz stazu, a volonteri su očistili kompletnu stazu…

Zeničko-dobojski kanton nema puno skijališta, a Ponijeri su najatraktivniji pa su mjesto održavanja i kantonalnih školskih takmičenja. Međutim, uprkos organiziranom besplatnom prijevozu vikendom i tokom školskog raspusta iz Kaknja te dosta niskoj cijeni usluga, još nisu privukli značajniji broj skijaša. Razlog je ne tako velika nadmorska visina, zbog čega nema dovoljno snijega, a i kada ga ima brzo se topi.

– Zbog topljenja snijega, najviše skijaša, oko 3.000 koliko ih je bilo prošle sezone, imali smo upravo u noćnom terminu. Tada su temperature niže, a i atraktivnije je za same skijaše – napominje Alagić.

Kakanjci svoje Ponijere nastoje približiti mladim pa će, s ciljem popularizacije i pozorišta, u januaru iduće godine organizirati i dvodnevni “Glumački kamp“ na Ponijerima.

– U radu kampa, tokom zimskog raspusta, sudjelovat će 40 učenika osnovnih i srednjih škola. Biće to članovi tri institucije iz ZDK: JU KSC Kakanj, JU Bosansko narodno pozorište Zenica – Dječija, omladinska i lutkarska scena te JU Centar za kulturu Zavidovići – kaže Alagić.

Proslava Nove godine na otvorenom, uz logorsku vatru na platou, bit će organizirana i ove godine, kada se u vikendicama i pansionima na Ponijerima i okupi najviše gostiju.