Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik u BiH

Schmidt: Nije vrijeme za igranje igara

christian schmidt
Foto: Hazim Aljović/ Fena

Visoki predstavnik je izjavio kako je pravo vrijeme da se shvati zašto je potrebno biti odgovoran

Porodice žrtava, građani Sarajeva, predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora u BiH i vjerskih zajednica ispratili su tabute s posmrtnim ostacima 30 novoidentificiranih žrtava genocida u Srebrenici, koji će 11. jula biti ukopani u Potočarima. Pored ostalih, tužnom ispraćaju ispred zgrade Predsjedništva BiH prisustvovao je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je tim povodom istaknuo kako su ovo dani žalosti te da je to pravo vrijeme da se shvati zašto je potrebno biti odgovoran.

Istovremeno je poručio kako “nije vrijeme za igranje igara, nego da se bude konstruktivan”.

-Moramo zajedno raditi na tome da se niko više u budućnosti ne plaši da bi mogao biti napadnut kao što je to bilo od 1992. do 1995. godine. Posvećen sam tome da pomognem onima koji ne osjećaju da će dočekati pravdu i želim poručiti svima odgovornima u ovoj zemlji da moraju razumjeti da nije vrijeme za igranje igara, nego da moraju biti konstruktivni – poručio je Schmidt.

Potcrtao je kako i međunarodna zajednica mora pokazati odgovornost, najavljujući da će biti u Srebrenici za dva dana na obilježavanju 28. godišnjice genocida.