Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik

Schmidt osudio odluke NSRS: Radikalne političke aktivnosti krše Dejtonski sporazum

Sarajevo: Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao konferenciju za medije
04.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je u Sarajevu odrzao nastupnu konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Schmidt je naglasio da liderstvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog, što je suština demokratije i ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionirale u interesu svih građana

“Snažno osuđujem akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u petak, 10.12.2021. Usvojeni zaključci obavezuju vlasti RS na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana prijetnja su stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i i građane iz Republike Srpske”, poručio je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Schmidt je naglasio da liderstvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog, što je suština demokratije i ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionirale u interesu svih građana.

“Pozivam na puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke.

Građani Bosne i Hercegovine žele mirnu i prosperitetnu budućnost. Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja”, zaključio je visoki predstavnik.