Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački kancelar

Scholz: Svaki pokušaj ugrožavanja suvereniteta BiH za Njemačku je neprihvatljiv

scholz becirovic
Foto: DPA/Pixsell

Istakao je kako je “ruska agresija na Ukrajinu pokazala koliko je važna saradnja i da moramo uraditi nešto da bismo osigurali mir u Evropi”

Njemački kancelar Olaf Schloz poručio je nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, kako je “svaki pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine za Njemačku neprihvatljiv” te da će ova evropska zemlja i dalje davati svoj “doprinos stabilnosti u BiH putem EUFOR misije Althea”.

Tokom sastanka razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine, a Schloz je naglasio kako je proces proširenja zasnovan na postignućima.

“Moraju se stvoriti preptostavke za pridržavanje evropskih zakona i propisa i tu ne postoje okolni putevi za ulazak u EU. Taj put je isti za sve zemlje. Svjestan sam da ovo predstavlja eliki izazov, ali reformski napori će se isplatiti za zemlje kandidate jer je topovezano i s velikim ekonomskim uspjehom i velikim mogućnostima unutar EU”, rekao je njemački kancelar.

Konstruktivan razgovor

Naveo je kako je Bećirovićem vrlo konstruktivno razgovarao i o drugim pitanjima koja su važna za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

“Potvrdio sam podršku njemačke Vlade na tom putu. Potrebno je osnaživati dalju regionalnu saradnju. Ove godine je 10. godišnjica Berlinskog procesa i to je važan instrument regionalne saradnje. Nadam se da će BiH ratificirati sporazum o mobilnosti i prihvatiti izajvu o energetskim pitanjima”, rekao je Schloz.

Istakao je kako je “ruska agresija na Ukrajinu pokazala koliko je važna saradnja i da moramo uraditi nešto da bismo osigurali mir u Evropi”.

“Ovaj rat pokazuje da mir nije nešto što se podrauzumijeva samo po sebi. Pozdravljam što je BiH solidarna s Ukrajinom i što se jasno izajsnila o ruskoj agresiji. Nadam se da ćemo moći provesti zajedničke korake u vezi sa tim. Znamo da je stabilnost Zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva samo po sebi i da na tome moramo posebno raditi, a BiH igra aktivnu ulogu. Bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH za nas je neprihvatljiv. Podržavamo važnu ulogu visokog predstavnika u podržavanju demokratije, vladavine prava i integeriteta ove zemlje. Njegovi napori su zasnovani na tome da se osigura pridržavanje Dejetonskog sporazuma”, rekao je Shloz.

Poručio je kako Njemačka nastaviit misiju u EUFOR-u jer na taj način “doprinosi stabilnosti i napretku BiH”.