BiH

SDA: Ako entitet RS formira rezervni sastav policije imat će snažan odgovor

08/04/2019

Pozivamo vlasti RS da ne poduzimaju nikakve poteze u tom smjeru, jer izazivanje bilo kakve nestabilnosti nije u interesu nijednog naroda i građana u BiH, ali i regiji - saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

Stranka demokratske akcije je upozorila vlasti entiteta RS da budu svjesne posljedica svojih najava o formiranju rezervnog sastava entitetske policije i poziva ih da obustave taj proces.

– Uvođenje rezervnog sastava narušit će dosadašnji balans u broju policijskih službenika i negativno utjecati na opću sigurnosnu sliku u Bosni i Hercegovini, posebno jer te najave dolaze u trenutku kada Milorad Dodik ponovo iscrtava neke nove karte tzv. „velike Srbije“, nauštrb BiH i Crne Gore – navode iz SDA.

Dodik i vlasti u RS-u bi, kako se dodaje u saopćenju, morali biti svjesni da su oni koji su 90-ih godina prošlog stoljeća uime srpskog naroda crtali karte i uvodili rezervne sastave završili u ćelijama Haškog tribunala, te da je pokušaj stvaranja „velike Srbije“ donio patnje i gubitke svim narodima u regiji, a naročito Srbima.

Također moraju biti svjesni da će, ukoliko vlasti entiteta RS budu insistirale na uvođenju rezervnog sastava policije, to izazvati odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njenim kantonima, u vidu uvođenja rezervnog sastava i opremanja policije u FBiH, dodaju iz SDA. Pri tome, kako se navodi, moraju uzeti u obzir da Federacija raspolaže sa puno većim finansijskim i drugim kapacitetima kada je u pitanju moguća nabavka dodatne opreme i angažovanja ljudstva za policijske snage.

– Zato je najbolje da se uopće ne kreće u takav proces. Pozivamo vlasti RS da ne poduzimaju nikakve poteze u tom smjeru, jer izazivanje bilo kakve nestabilnosti nije u interesu nijednog naroda i građana u BiH, ali i regiji – saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.