BiH

Saopćenje

SDA: Ako Tužilaštvo ne radi po diktatu SNSD, neka procesuira proslavu 9. januara

06/01/2021

Pozivaju i Vijeće za implementaciju mira i OHR da se konačno pokrenu i poduzme mjere kako bi se zaustavio totalni nasrtaj iz RS-a na ustavni poredak BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno procesuira organizatore proslave neustavnog 9. januara, a koju su najavile vlasti entiteta Republika Srpska, te Vijeće za implementaciju mira (PIC) i OHR da reaguju na političkom nivou zbog neupitnog podrivanja dejtonskog ustavnopravnog poretka.

Podsjećaju da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio konačnom odlukom da 9. januar ne može biti dan entiteta RS, te da organiziranje proslave, uprkos odluci Ustavnog suda, predstavlja krivično djelo.

Ističu da Krivični zakon BiH jasno propisuje da odbijanje odluka Ustavnog suda BiH i sprečavanje njihovog izvršenja predstavlja krivično djelo za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

– Ako Tužilaštvo BiH nema namjeru da pokreće postupke isključivo protiv Bošnjaka koji su nosioci funkcija, pozivamo ih da, u skladu s odredbama Krivičnog zakona BiH, pokrenu postupak protiv fukcionera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji jasno daju do znanja da su protežirani od Tužilaštva BiH – navodi se u saopćenju SDA.

Pozivaju i Vijeće za implementaciju mira i OHR da se konačno pokrenu i poduzme mjere kako bi se zaustavio totalni nasrtaj iz RS-a na ustavni poredak BiH, “jer je očigledno da je dosadašnji popustljiv i u pojedinim trenucima kukavički odnos PIC-a i OHR-a samo ohrabrio političko siledžijstvo SNSD-a”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.