Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Dodik mora odgovarati zbog narušavanja ustavnog poretka

SDA Glavni Odbor 2711

Jučerašnji referendum, tačnije anketa sprovedena na širem uzorku stanovništva entiteta RS, nije imao legalitet, ali očigledno neće imati ni kredibilitet, kaže se u saopćenju za javnost Stranke demokratske akcije.

S obzirom da organizatori antiustavnog referenduma u entitetu RS nisu imali na raspolaganju spiskove Centralne izborne komisije, ostao im je otvoren prostor za raznorazne manipulacije koji su obilato iskoristili.

Katastrofalno niska izlaznost pumpana je ciframa u toku jučerašnjeg dana, kako bi javnost izvan Banskih dvora u Banjoj Luci stekla dojam masovne podrške ovoj avanturi koja pravno narušava dejtonski sporazum i ugrožava red, mir i poredak u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv organizatora referenduma u RS-u!

Suočeni s niskom izlaznošću, organizatori referenduma su iskoristili sve zamislive mehanizme prevare kako bi došli do polovične izlaznosti neophodne za legitimiranje nelegalnog referenduma u interne svrhe.

Međutim, bez obzira na fabricirane brojeve kojima od javnosti prikrivaju debakl, organizatori referenduma ne mogu slagati sebe – i moraju biti potpuno svjesni, da usprkos poigravanju sa emocijama i propagandnoj ofanzivi na svijest prosječnog građanina entiteta RS, nisu postigli ono što im je bio cilj – većina građana u RS nije zainteresirana za političke avanture čija je jedina stvarna svrha i cilj podržavanje ocvalog političkog ega Milorada Dodika.

Predsjednik entiteta RS pokušava čitav entitet, a preko njega i cijelu Bosnu i Hercegovinu uzeti za taoca, i napraviti od naroda štit za svoju bahatu, korumpiranu i u konačnici neuspjelu decenijsku vladavinu.

Međutim, udar na Ustavni sud i Dejtonski sporazum samo otvara dodatnu mogućnost, da osim ekonomskih malverzacija koje je dosad uspijevao zataškati, bude krivično gonjen i za narušavanje ustavnog poretka.