BiH

Saopštenje stranke

SDA: Dodikove izjave potvrda da vlasti RS Bošnjake tretiraju kao građane drugog reda

19/02/2021

U saopćenju SDA se navodi da su netačne i maliciozne Dodikove tvrdnje da se Bošnjaci u entitetu RS ne mogu požaliti na svoj status, „naročito uzimajući u obzir da je danas u Srebrenici još jednom ponovio kako nema namjeru prestati uskraćivati pravo bošnjačkog naroda na korištenje bosanskog jezika“

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da stav predsjednika SNSD-a Milorada Dodika prema kojem Bošnjaci u entitetu RS trebaju biti zadovoljni samo zato što imaju pravo bojkotovati nepoštene izbore u Srebrenici potvrđuje odnos vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta prema bošnjačkom narodu.

U saopćenju SDA se navodi da su netačne i maliciozne Dodikove tvrdnje da se Bošnjaci u entitetu RS ne mogu požaliti na svoj status, „naročito uzimajući u obzir da je danas u Srebrenici još jednom ponovio kako nema namjeru prestati uskraćivati pravo bošnjačkog naroda na korištenje bosanskog jezika“.

– Tvrditi da Bošnjaci u entitetu RS žive stabilno, mirno i da ih niko ne uznemirava, u okolnostima u kojima su desetine slučajeva napada, pa čak i ubistava bošnjačkih povratnika još uvijek neriješene je uvreda za sve žrtve tih napada, ali i jako loša poruka svima onima koji se svakodnevno suočavaju sa prijetnjama, pritiscima, uskraćivanjem prava i svim ostalim vrstama diskriminacije kojima su Bošnjaci u entitetu RS izloženi – ističe se u saopćenju.

Naročito je, dodaje se, licemjerno iznositi takve tvrdnje u okolnostima u kojima počinitelji ratnih zločina nad Bošnjacima slobodno šetaju entitetom RS, u kojima se odlikuju osuđeni ratni zločinci i u kojima se čak institucije nazivaju po imenima zločinaca.

– Govoriti o slobodama, pravima i poštivanju drugih naroda, a uporedo kao „dan RS-a“ slaviti datum na koji su počeli masovni progoni, silovanja i ubijanja nesrba, dovoljno govori o stvarnom odnosu vlasti entiteta RS prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalima.

O tom odnosu govori i procentualno učešće Bošnjaka u ukupnom broju zaposlenih u institucijama entiteta RS. U tom bosanskohercegovačkom entitetu živi 14 posto Bošnjaka, a u institucijama RS ih je zaposleno manje od dva posto – navodi se u saopćenju SDA.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.