Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Država je dužna da uspostavi red i pruži zaštitu građanima

nesreca-pjesakinja

Stranka demokratske akcije (SDA) zahtijeva od Vijeća ministara BiH, entiteskih i kantonalnih vlada, kao i Vlade Brčko Distrikta, da bez odlaganja poduzmu mjere kako bi se spriječilo nasilničko ponašanje pojedinaca i grupa kojem u posljednje vrijeme sve češće svjedočimo.

Nužno je odmah ojačati sve policijske agencije i od njih tražiti da intenzivnijim radom na terenu spriječe nasilje i nasilnike.

Potrebno je analizirati svaki dosadašnji slučaj i utvrditi odgovornost nadležnih za izostanak preventivnog djelovanja, navode iz Press službe SDA.

– Zahtijevamo da se hitno usvoje izmjene zakonskih rješenja vezanih za sigurnost saobraćaja i nedozvoljeno nošenje oružja kojima će se propisati znatno strožije kazne za ovu vrstu krivičnih djela. Od pravosudnih institucija zahtijevamo urgentno djelovanje prema ovakvim slučajevima, kao i hitno izvršavanje pravosnažno izrečenih kazni. Nasilje i nasilnici se moraju zaustaviti – ističe se u saopćenju.

Oni ne mogu i ne smiju svojim ponašanjem prkositi državi i država je dužna da uspostavi red i pruži zaštitu svim građanima, poručuju iz SDA.

SDA