BiH

Aner Žuljević

SDA drži ključ realizacije SNSD-ovih ambicija u FBiH

18/02/2019

Žuljević kaže da bez SDP-a i SDA u kombinaciji SNSD ne može imati bilo koga izabranog u rukovodstvu FBiH

Ne mislim da će SDP donijeti odluku koja će biti kontra države Bosne i Hercegovine i svih onih političkih pretpostavki koje su govorile, kako nam se nagovještava, da bi SNSD trebao da bude dio izvršne vlasti u Federaciji BiH, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Aner Žuljević, novoizabrani delegat iz reda ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH i član Predsjedništva SDP-a BiH.

On je to rekao govoreći o tome da li će za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda i dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH na konstituirajućoj sjednici tog zakonodavnog tijala, u srijedu, biti izabran kandidat SNSD-a i da li SDP treba ili ne izaći sa svojim kandidatima.

“Što se tiče SDP-a mi ćemo sa svojim odlukama definitvno omogućiti da bude izabran onaj koji će braniti interese države Bosne i Hercegovine i učiniti sve da onemogući da se realizuje onaj plan koji nam je faktički nagovještavan u prethodnih mjesec dana kao neki vid prijetnje u kojem SDP negdje pasivno pokušava da učestvuje. Tako da u ovom momentu mogu sa sigurnošću reći da ćemo naše glasove iskoristiti da bude izabran neko ko će biti faktički zaštitnik interesa države u narednom četverogodišnjem periodu. Vidjećemo hoće li to biti SDP-ov kandidat ili će biti neko od poznatih ličnosti struke ili politike u FBiH”, rekao je Žuljević.

On je naveo kako SDP BiH još nije donio tu odluku, ali da će je donijeti danas ili sutra.

“Pa vidjet ćemo. Javnost će biti obaviještena. Mi smo od početka vrlo jasno od početka rekli da će SDA biti ta koja će držati ključ u rukama vezano za realizaciju SNSD-ovih ambicija. I odbijajući SDA na Glavnom odboru SDP-a smo rekli da nam je ključni razlog zašto ne želimo da koaliramo s nekim ko je faktički pružio ruku nama, a uradio sve da ojača one koji su protiv i neprijatelji države. To je jedna licemjerna i potpuno pogrešna poltika koju mi živimo posljednjih 20 godina. SDA jedno govori, a drugo radi tako da će vrijeme pokazati da li su i ovdje jedno govorili, a drugo će uraditi. Mi ćemo s naše strane omogućiti da SDA pokaže svoj patriotizam i da na kraju napravi potez koji će biti u kontinuitetu njihovih verbalnih izričaja kada je u pitanju FBiH i potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH iz srpskog naroda i potpredsjednik FBiH iz srpskog naroda”, poručio je Žuljević.

On je komentirao i najave iz SNSD-a kako im pripada mjesto potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda i pozicija dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH iz srpskog naroda.

“Što se tiče SNSD-a, razumijem da oni faktički imaju neki svemirski program u FBiH i da smatraju da oni treba da vode taj svemirski program. To je vjerovatno rezultat takve stranke koja faktički smatra da ne postoji niti jedna pozicija za koju oni nemaju predviđenog kadra i za koju ne smatraju da su najbolji u toj priči. Međutim, kada se ozbiljno priča o politici ovdje je stvar savršeno jasna”, navodi Žuljević.

Kaže da bez SDP-a i SDA u kombinaciji faktički SNSD ne može imati bilo koga izabranog u rukovodstvu FBiH.

“Što se tiče SDP-a stvar je vrlo jasna. Naše glasovi neće biti ti koji će uopšte omogućiti odvijanje takvog procesa. A SDA će imati priliku da pokaže da li i dalje nastavlja da radi ono što je radila u prethodna dva mjeseca, a to je da izabre delegata u Dom naroda PSBiH na uštrb 14 delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i na taj način faktički u potpunosti uništi svu onu priču koju je verbalno pokušavala da predstavi javnosti. A, to je da njoj BH blok neki istinski partner u vlasti, a ustvari trebao joj faktički partner za alibi i priču koju je radila u posljednja dva mjeseca. Vidjet ćemo. Ključna stvar je u rukama SDA i ponašanju njihovih delegata”, naveo je Žuljević.

Pojasnio je da se za listu glasa jedinstveno u Domu naroda Parlamenta FBiH, kada se predlože predsjednik i dopredsjednici FBIH. Što se tiče Kolegija, člana može predložiti bilo ko u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali opet ga izglasa, pojašnjava Žuljević, prosta većina tako da je stvar ovdje matematički savršeno jasna.

To je, navodi, bitno pojasniti, kako bi se razjasnio model glasanja u smislu rukovodstva FBiH i članova Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH.

Za najavu kako je prvo potrebno izabrati rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBIH pa tek onda glasati o potvrđivanju budžeta FBiH za 2019. Žuljević, navodi da “ne može reći da je to eksplicite jedan vid ucjene”.

“Ako to neko postavlja na način ucjene onda imamo problem. Poslovnički je što se tiče dnevnog reda to vrlo uredno postavljeno. Mi bi trebali da prvo zamijenimo privremeno rukovodstvo, u ovom slučaju predsjedavajuću u prethodnom sazivu, da bi dobili konstituisan dom koji onda pristupa izglasavanju svih neophodnih dokumenata koji su predviđeni dnevnim redom. Nadam se da oni koji su izrekli to učinili isključivo u duhu Poslovnika, jer je to tako predviđeno. Ako je neko namjerio da faktički pokušava da ucjeni nekoga onda nije dobro da se igramo takvim stvarima”, stava je Žuljević.

To, navodi, pogotovo na ovakvom socijalnom pritisku koji je iz dana u dan sve veći.

“Apsolutno je neprihvatljivo da mi nismo ovu stvar riješili u prošloj godini. Jer se znalo na bazi prethodnih iskustava, proteklih izbornih ciklusa da uvijek imamo problem s konstituisanjem Doma naroda Parlamenta FBiH. Tako da ono što se kaže u BiH se u teoriju zavjera u politici sve uklapa. Ne mogu ni ja reći da nema tu nekakve loše namjere u smislu ucjena, ali vjerujem da u ovom momentu ne postoji takav avanturistički političar ili više njih koji su spremni da napravi jednu takvu stvar kada imamo ovakvu situaciju sa budžetom. Brzo ćemo imati, za dva dana, jasnu situaciju pa će nam se sve pokazati”, poručio je Žuljević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.