SDA i DF glasat će za usvajanje strategije o poljoprivredi

BiH

parlament-fbih1

Stranački klubovi Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na današnjoj vanrednoj sjednici iznijeli su stavove o Prijedlogu srednjoročne strategije poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015-2019 godine.

– Ovaj dokument podržat će Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA), jer je preduvjet za ozbiljni razvoj poljoprivrede – kazao je predsjednik Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović.

Po njegovim riječima, Vlada Federacije BiH se opredijelila da će konkretnim djelovanjem podržati ovu strategiju, odnosno da će voditi računa o budžetu i zakonskoj regulativi.

Osmanović je sugerirao Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da posebno povede računa o prostorno poljoprivrednom planiranju, smatrajući da „ne trebaju svi da proizvode sve u Federaciji BiH“ i da se bolje orijentirati na jednu podgranu.

Klub poslanika koalicije (HDZBiH, HSS, HKDUBiH, HSP dr. Ante Starčević HSP Herceg-Bosne), kako je istakla poslanica Slavica Josipović, glasat će za usvajanje nove strategije pod uvjetom da se prije svega provede javna rasprava s nadležnim ustanovama na kantonalnom nivou.

Usklađivanje kantonalnih strategija s predviđenom srednjoročnom strategijom inicirao je i Klub poslanika Demokratske fronte, koji predloženim zaključkom zahtijeva i uspostavu jedinstvenog poljoprivrednog informacionog servisa radi transparentnosti i nadzora razvoja poljoprivrednog sektora najkasnije do 31. decembra.

– Ako je 28 zemalja članica EU prepoznalo poljoprivredu kao svoju stratešku politiku, drago mi je da je poljoprivreda u BiH prepoznata kao jedan od strateških ciljeva – rekao je Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba Demokratske fronte, dodajući da je strategija usklađena sa zahtjevima EU vezano za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Podržavajući predloženu strategiju istakao je da ona predstavlja dokument za rješavanje ekonomskih problema, kao što je visoki trgovinski deficit, koji se čak do 30 posto, kaže, generira iz uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Predložio je se na smanjenje ovog deficita utiče povećanjem rasta poljoprivredne proizvodnje, što je jedan od strateških ciljeva.

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Elvir Karajbić naglasio je da strategija nije uvjet za pristup fondu za ruralni razvoj EU niti je uvjet za usvajanje programa poticaja poljoprivrednih proizvođača, što je rečeno u obrazloženju strategije.

– Resorno ministarstvo, to jest Vlada FBiH je mogla donijeti program za poticaje i raspodjelu sredstava poljoprivrednim proizvođačima da bi nesmetano vršili daljnu proizvodnju – mišljenja je Karajbić.

Dodao je da Klub SDP-a BiH neće glasati za usvajanje strategije, jer se prije svega ona retroaktivno donosi navodeći da su svi ozbiljni dokumenti u EU donose za period do 2020. godine i da je već prošlo pola tekuće godine.

To je, smatra, neozbiljan pristup Vlade FBiH i nove parlamentarne većine.

– Strategija nije pripremljena na adekvatan način i nisu ispoštovane elementarne stvari, koje podrazumijevaju mogućnost da se o njoj očituju i poljoprivredni proizvođači, udruženja i svi oni kojih se dotiče ova strategija.

Također nisu provedene konsultacije s resornim kantonalnim ministarstvima – izjavio je Nasir Beganović, predsjednik Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB).

Ukazao je da se strategija, jedina tačka na dnevnom redu vanredne sjednice mogla naći i na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te poručio vladajućoj strukturi da ima još puno prioritetnijih stvari u FBiH, koje treba rješavati podsjećajući da ovaj dom u novom sazivu nije razmatrao nijedan ozbiljan zakon ni odluku u pogledu napretka u Federaciji.

Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma predložio je usvajanje strategije zbog zakonskih obaveza i izrade programa rada i poticaja za poljoprivredu koji se temelje na strategiji.

Nakon što se o predloženoj strategiji u nastavku vanredne sjednice izjasni Predstavnički dom, 8. juna će je razmotriti i Dom naroda Parlamenta FBiH.