Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA i HDZ bez dogovora o Izbornom zakonu

izetbegovic_covic_

Delegacije dviju koalicionih stranaka – Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH na sastanku u Sarajevu razgovarale su o aktuelnoj političkoj situaciji u državi i saradnji stranaka u rješavanju postojećih problema.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, nakon sastanka, novinarima je kazao da su govorili o evropskoj perspektivi i o tome kako je u što kraćem roku “otvoriti”.

– Mi zajedno trebamo sjediti i ove godine dobiti kandidatski status, za to imaju svi preduvjeti – rekao je Čović, te naglasio važnost razvijanja dobrih odnosa sa susjednim državama.

S tim u vezi, naveo je da će nakon posjete crnogorskog predsjednika BiH uslijediti posjete predstavnika Srbije i Hrvatske, što je prilika za odgovaranje na pitanja koja su opterećenje za normalno funkcioniranje.

Naglasio je da je najvažnije, kada se govori o tri konstitutivna naroda u BiH, stvoriti odnos i jednokosti te izbjeći strahove, od lokalnog nivoa do najvišeg.

– Važno je žurno provesti sve planove, sve što je zapisano u agendama, a koje su ponuđene međunarodnim institucijama – istakao je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da je sastanak održan na poziv HDZ-a, koji će sutra imati sastanak s delegacijom Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

– Snažno zajedničko djelovanje na smirivanju tenzija, na očuvanju mira, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, integracija BiH u EU i NATO, ubrzanje Reformske agende, s akcentom na socioekonomske mjere, teme su o kojima smo razgovarali na kratkom sastanku – rekao je Izetbegović.

Naglasio je da su obje stranke zainteresirane da se ubrza i izgradnja cestovne infrastrukture.

Dodao je da je SDA predložila da se da garancija u vezi s izgradnjom obilaznice oko Mostara.

– Također, SDA je zamolila partnera da se ubrzaju procedure u vezi s izgradnjom u termoelektranama u Tuzli i Banovićima – naveo je Izetbegović.

Govoreći o federalnom nivou, rekao je da je Vlada FBiH zainteresirana za ubrazanje reformskih zakona i za poticanje investicija.

Predstavnici SDA istakli su probleme vjerskih zajednica, odnosno smatraju da treba riješiti probleme sveštenika i imama u vezi s njihovim statusom.

U vezi s izmjenama Izbornog zakona u BiH, Izetbegović je kazao da nisu približili stavove te da su o tome kratko razgovarali.

Čović je rekao da su partnerima iz SDA prije mjesec i po dali viđenje izmjena Izbornog zakona.

– Nismo se danas time bavili pretjerano, a oko toga trebamo raditi – naglasio je Čović, te dodao da je odnos SDA i HDZ pristojan, ali daleko od onoga što je potrebno BiH i predstavnicima naroda.

Poručio je da HDZ želi izgraditi mnogo kvalitetnije odnose koji će ići u korist dva naroda.

Stiže Vučić

smatraju da će dolazak predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u BiH doprinijeti smirivanju situacije i daljem izgrađivanju odnosa.

– Sastanak premijera zemalja okruženja je prilika koju trebamo iskoristiti da se BiH nametne kao mjesto pomirenja, smirivanja tenzija, rješenja problema – kazao je Čović novinarima nakon sastanka predstavnika SDA i HDZ-a u Sarajevu.

Rekao je da će naredni mjesec Vučić dva puta biti u BiH, jednom u Sarajevu, a potom u Mostaru na privrednom sajmu.

– Očekujem da pokušamo dalje izgrađivati odnose – istakao je Čović.

Izetbegović je naveo da ga raduje što će Vučić doći u posjetu.

– Mislim da će smirujuće da djeluje s obzirom na situaciju koju imamo u ovom času – naglasio je Izetbegović.

Samit premijera zemalja zapadnog Balkana, kako je najavljeno iz Vijeća ministara BiH, bit će održan 16. marta u Sarajevu. Cilj je približavanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o regionalnim projektima koji se tiču transportne i energetske infrastrukture, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Prisustvo su potvrdili premijeri Republike Srbije, Crne Gore, Republike Makedonije i Kosova.