Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA i HDZ BiH pokušavaju riješiti pitanje Statuta Grada Mostara

BiH

Ruševine u Mostaru

Trodnevna sjednica Intereresorne radne grupe za pripreme izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine trebala bi se održati od 10. do 12. februara u Međugorju, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Lazar Prodanović, član Interresorne radne grupe.

On je istakao da se sjednica trebala održati u ponedjeljak, ali je traženo da se ostavi više prostora kako bi se pokušali u međuvremenu usaglasiti stavovi na relaciji SDA – HDZ BiH o provedbi presude Ustavnog suda BiH u smislu rješenja pitanja Statuta Grada Mostara.

“Pretpostavljam da SDA i HDZ BiH pokušavaju da dogovaraju rješenja oko Mostara. Da li će obuhvatiti neka druga pitanja vidjet ćemo na sjednici”, naveo je Prodanović.

Na najavljenom trodnevnom zasjedanju Interresorne radne grupe, naglašava Prodanović, očekuje se da se u formi amandmana utvrde prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kao i da će se sačiniti izvještaj o tome šta je uradila Interresorna radna grupa, odnosno oko kojih je postignuta saglasnost.

“Nakon toga bi vjerovatno definitivni tekst i ostalo prijedloga amandmana bio upućen u parlamentarnu proceduru. Možda je moguć još jedan sastanak nakon toga u Sarajevu, ali uglavnom većina posla bi bila urađena na trodnevnom zasjedanju”, naveo je Prodanović.

Član Interresorne radne grupe za pripreme izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH naglasio je u razgovoru za Anadolu Agency kako u principu komisija “nije uradila onoliko koliko je bilo očekivano”.

“Postoje pitanja koja su stvarala u određenom smislu teškoće, a to je potreba za širokim političkim konsenzusom. To je slučaj kada su u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić – Finci, odluka Ustavnog suda BiH o Gradu Mostaru, kao i ideja sa kojom se započelo u tom smislu da bi se spojili lokalni i opšti izbori, ali i povećanje izbornog praga. Neka od pitanja koja su imala ambiciozniji pristup tome nisam siguran da će oko njih biti postignut konsenzus. To se odnosi na pitanje povećanja izbornog praga. Kada je u pitanju Grad Mostar moguće je da bude da se amandmani tehničke prirode upute u proceduru, a da se to pitanje ne riješi, nezavisno od toga što postoji volja. Tu je ključna stvar dogovor političkih aktera iz SDA i HDZ BiH”, istakao je Prodanović.

Naglasio je da smatra da je važno da nisu problematizirana neka pitanja dostignutog nivoa unutar Izbornog zakona BiH.

“Čak i ako se ne postigne saglasnost o povećanju izbornog praga onda bi trebao eventualno količnik za raspodjelu mandata promijeniti. O tome se nismo izjašnjavali, nadam se da ćemo na ovom sastanku doći do toga”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Lazar prodanović, član Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.