Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA i SBB usaglasili konačnu verziju prijedloga za Mostar

sda sbb radoncic izetbegovic (5)
Foto. I. Kralj

SDA i SBB BiH usaglasile su konačnu verziju prijedloga za rješavanje pitanja Grada Mostara, javlja TV1.

Prijedlog bi u ponedjeljak trebao biti poslan u parlamentarnu proceduru. Mostar će, ukoliko prijedlog bude prihvaćen, biti jedinstven grad, sa sedam izbornih jedinica, a građani će direktno birati kandidate za gradonačelnika i dva dogradonačelnika.

Najveći dio spornih pitanja u rješenju, do koga se došlo na osnovu prijedloga mostarskog Centra za mir, riješeno je jučer, na višesatnom sastanku. Rješenje je jedinstven Mostar, bez etničkih podjela, sa direktno biranim gradonačelnikom i dva dogradonačelnika.

“S tim da gradonačelnik ne može biti dva uzastopna mandata iz jednog naroda, te sedam izbornih jedinica”, istakao je jučer Anel Kljako, SBB BiH Mostar.

“Ovaj prijedlog je uglavnom rađen na bazi Zakona o Mostaru koji je predložila SDA, a uglavnom se podudara i sa prijedlogom Centra za mir i multietničku saradnju, u ovim segmentima u kojima se podudara, to je i prošlo”, rekao je Salem Marić, SDA Mostar.

Dileme oko ustavnosti prijedloga riješene su na današnjem sastanku, koji je počeo već u devet sati.

“Ispoštovani su svi ustavni principi koji se moraju poštovati kod izbora zakona. Sedam izbornih jedinica bira kandidate i predlaže ih gradskom Vijeću. Vijeće od onih s najviše glasova bira gradonačelnika i dva dogradonačelnika”, tvrdi Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB BiH.

“Imamo jednu kombinaciju i direktnog i izbora gradonačelnika kroz gradsko Vijeće”, kaže Amir Fazlić, zastupnik SDA u PS BiH.

“SBB je predložio jedno kompromisno rješenje. Da građani biraju kandidate, a sa liste najuspješnijih gradsko Vijeće bira gradonačelnika. Zadovoljili smo taj demokratski princip da građani glasaju, da u konačnici odlučuju ko će uopće moći biti kandidat, a gradsko Vijeće u skladu s Ustavom FBiH gradonačelnika”, objasnio je Damir Arnaut, zastupnik SBB BiH u PS BiH.

“Novina je da će centralna zona biti kao izborna jedinica i da će imati mogućnost birati svoga vijećnika. Imat ćemo sedam izbornih jedinica, kao sedam gradskih područja, bivših šest gradskih područja i centralna zona. Mislim da je ovaj prijedlog u dobroj mjeri prihvatljiv i za ostale narode, prije svega za Srbe, jer smo vodili računa da bude na bazi jednakopravnosti”, dodao je Marić.

Očekivanja predstavnika i SBB-a i SDA, kada je u pitanju prolaznost u državnom Parlamentu, je da rješenje potpuno zadovoljava sve partnere, uključujući i političke predstavnike Hrvata u Mostaru. Zaključuju da se radi o kvalitetnom rješenju koje treba zadovoljiti interese svih građana Mostara.