Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katastrofalan rad Vijeća ministara

SDA ispunila tri od 89 obećanja, DF dva od 87, a SNSD nijedno!

istinomjer db (3)

Dodikova stranka nije uspjela ukinuti OHR, zaustaviti napredak BiH ka članstvu u NATO, zabraniti vojne vježbe na teritoriji RS-a i otjerati strane sudije iz Ustavnog suda BiH

Stranke koje su u proteklom mandatu bile u Vijeću ministara BiH ni ovoga puta nisu prešle procenat od 3 posto u potpunosti ispunjenih obećanja, što je gotovo istovjetan rezultat kao i prije četiri godine. Stranke koje su formirale Vladu RS i Vladu KS bile su donekle efikasnije.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ipak najveći broj obećanja i mjera na svim nivoima vlasti našao se u kategoriji neispunjenih. Ovo su rezultati monitoringa Istinomjera koji su predstavljeni danas.

Stranke SDA, HDZ BiH, SNSD, DF i DNS koje su krajem decembra 2019. formirale Vijeće ministara BiH dale su ukupno 2019 predizbornih obećanja. Nakon što su tu koaliciju napustile DNS i SBB sa datih 11 obećanja Istinomjer je nastavio pratiti ostale četiri stranke sa 189 obećanja, od tog broja u potpunosti je ispunjeno šest odnosno 3,1 posto, a još pet obećanja odnosno 2,6 posto ocijenjeno je kao ispunjeno većim dijelom.

Djelimično je ispunjeno 11 posto odnosno 21 obećanja, a njih 47 odnosno 24,8 posto ispunjeno je manjim dijelom. Najveći broj obećanja njih 109 je ostalo neispunjeno.

SDA je imala 89 obećanja, DF 87, HDZ BiH 9, a SNSD tek četiri. SNSD nije ni imao progam za Opće izbore 2018. godine. Četiri neispunjena obećanja SNSD-a odnose se na odbijanje daljeg napretka ka članstvu u NATO-u, odbijanje vojnih vježbi na teritoriji RS, ukidanje OHR-a i odlazak stranih sudija u Ustavnom sudu FBiH.

Od 89 obećanja SDA na kraju mandata su samo ispunjena tri, a četiri su ocijenjena kao ispunjena većim dijelom. Od DF-ovih 87 obećanja ispunjena su samo dva.

– Ovo Vijeće ministara je jedno od najlošijih saziva od 1996. godine. Na samo brojevi već i ukupan dojam je takav da se može kazati da je ovaj saziv Vijeća ministara nešto što se ne bi ponovo dogoditi ovoj zemlji – rekao je Denis Čarkadžić iz Istinomjera.

Kada je riječ o Vladi RS od 21 obećanja SNSD je ispunio 13, SPRS sedam a NDP jedno, dok Ujedinjena Srpska nije ispunila nijedno.

Vlada KS imenovana je 5. januara, a to je bio treći saziv nakon Općih izbora 2018. godine. Od 400 mjera relizovane su 43 odnosno 10,7 posto, dok je većim dijelom realizovano 58 ili 14,5 posto. Kantonalna vlada djelimično je realizovala 92 mjere odnosno 23 posto.