Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIKBiH

SDA kažnjena sa 1.000 KM jer su građanima slali SMS poruke da u anketi glasaju za Izetbegovića

izetbegovic

Nije rečeno koliko je novca SDA dala za SMS poruke niti je precizirano koliko je tačno građana dobilo SMS poruku u kojoj im se sugeriše da u anketi glasaju za Bakira Izetbegovića. No, ako se paušalno izlazi i sa ocjenom od “nekoliko hiljada birača” jasno je da je SDA dala mnogo više novca za plaćeno oglašavanje od onog kojeg će platiti za kaznu koja je u odnosu na novac koje stranke troše za kampanju, a pri tome krše i zakon gotovo pa mizerna

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku kojom se sa 1.000 KM kažnjava SDA zbog plaćene političke promocije prije službenog početka izborne kampanje. Odluka je donešena nakon provjera koje je CIKBiH izvršio po prigovoru SDP-a BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Provjerama je utvrđeno da je SDA nedavno platila BH Telecomu da na brojeve više hiljada birača pošalju SMS poruku sa sadržajem da u internetskoj anketi na portalu Klix glasaju za Bakira Izetebegovića. Na tom portalu je bila otvorena jednodnevna anketa putem koje su građani mogli glasati za jednog od kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima koji će biti održani 2. oktobra.

– U postupku je zaista utvrđeno je da je SDA platila BH Telecomu da pošalje SMS poruke na više hiljada birača, te u tom smislu, a imajući u vidu da je zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija prije početka zvanične izborne kampanje prijedlog je da CIK donese odluku da je SDA odgovorna što je izvršila plaćeno političko oglašavanje prije službenog početka izborne kampanje, pa joj se izriče novčana kazna u iznosu od 1.000 KM – rečeno je na današnjoj sjednici, a odluka je podržana jednoglasno.

Na sjednici CIK-a BiH nije rečeno koliko je novca SDA dala za SMS poruke niti je precizirano koliko je tačno građana dobilo SMS poruku u kojoj im se sugeriše da u anketi glasaju za Bakira Izetbegovića. No, ako se paušalno izlazi i sa ocjenom od “nekoliko hiljada birača” jasno je da je SDA dala mnogo više novca za plaćeno oglašavanje od onog kojeg će platiti za kaznu koja je u odnosu na novac koje stranke troše za kampanju, a pri tome krše i zakon gotovo pa mizerna.

Činjenica da je SDA platila poruke u kojima se sugeriše glasanje za Bakira Izetbegovića u jednoj internetskoj anketi i prije početka zvanične kampanje govori o spremnosti ove stranke na to da učini sve da kod građana ispromovira svog kandidata za Predsjedništvo BiH, pri tome se rasipajući novcem upravo tih građana koji u najvećoj poslijeratnoj ekonomskoj krizi jedva sastavljaju kraj s krajem.

Vjerovatno je većina građana prvenstveno i vođena tom činjenicom odbila poslušati upute iz SMS poruka koje im je slala SDA, jer je u navedenoj anketi najviše glasova dobio kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović.

Inače, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje, političkim subjektima zabranjeno je plaćeno političko oglašavanje putem medija ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja. Izborna kampanja je period od 30 dana prije dana održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore.