BiH

O dešavanjima u Crnoj Gori

SDA: Ko s đavolom tikve sadi izlaže i sebe i vlastiti narod đavolskom scenariju

02/09/2020

Iz SDA ističu da institucije države Crne Gore moraju zaštititi Bošnjake u Pljevljima i hitno identificirati nasilnike

Stranka demokratske akcije oštro osuđuje napade na Bošnjake u Pljevljima i četničke provokacije kojima svjedoče Bošnjaci, kao i drugi manjinski narodi širom Crne Gore posljednjih dana – saopćeno je iz te stranke.

– Sa velikom zabrinutošću pratimo izljeve mržnje, netrpeljivosti i ksenofobije koje na ulicama crnogorskih gradova ispoljavaju pristalice velikosrpskih političkih stranaka, a čija su meta prevashodno Bošnjaci.

Slike koje gledamo i poruke koje slušamo, neodoljivo nas podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća i velika su opomena za ono što bi moglo uslijediti ukoliko velikosrpska ideologija, uz pomoć drugih opozicionih stranaka, uspije zavladati Crnom Gorom – navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se da na prijetnje „novom Srebrenicom“ u Pljevljima ne smije niko ostati ravnodušan, niti se takve prijetnje, u ovakvom društvenom ambijentu kakav je nastao u Crnoj Gori nakon proteklih izbora, smiju ignorisati.

Iz SDA ističu da institucije države Crne Gore moraju zaštititi Bošnjake u Pljevljima i hitno identificirati nasilnike, „jer je potpuno nedopustivo da oni budu prepušteni na milost i nemilost četničkim ekstremistima“.

– Također, politički lideri u Crnoj Gori moraju nedvosmisleno osuditi ovakve napade, a vidjeli smo da su to zasad uradili samo predsjednik Milo Đukanović i Bošnjačka stranka, dok ostali uporno izjednačavaju žrtve i nasilnike, pozivajući „sve strane“ na suzdržanost, čime namjerno zamagljuju situaciju i ohrabruju nasilje – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da posebnu odgovornost snose političari Bošnjaci i Albanci „bez čijih ruku se ne može ustoličiti ostrašćena nacionalistička vlast koja je svoje lice pokazala u Pljevljima“.

– Ko s đavolom tikve sadi mora biti svjestan da izlaže i sebe i vlastiti narod đavolskom scenariju koji smo iskusili u bliskoj prošlosti – saopćeno je iz SDA.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.