Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Krajnje je vrijeme da se zaštite radnici

bakir izetbegovic

Predsjedništvo SDA pozdravilo je sinoć usvajanje Reformske agende od Vijeća ministara BiH i entitetkih vlada.

– Nakon usvajanja Izjave Predsjedništva BiH o obnovljenom pristupu EU prema BiH ovo je sljedeći najbitniji korak na deblokadi evropskog puta naše zemlje – saopćeno je iz SDA.

Pozivaju sve političke stranke potpisnice Izjave Predsjedništva da bezrezervno podrže realizaciju Agende kako bi država što prije stekla kandidatski status za članstvo u EU.

Predsjedništvo SDA pozdravlja napore Vijeća ministara BiH za uspostavom efikasnog i nekompliciranog mehanizma koordinacije nužnog za daljnji evropski put BiH. Ohrabruju Vijeće ministara da nastavi sa ovom aktivnošću kako bi se i ta obaveza BiH ispunila što prije i na taj način ubrzao proces integracije BiH u EU.

Predsjedništvo SDA pozdravlja odlučnost Vlade FBiH da se bez ikakvih kalkulantskih poteza uhvati u koštac s osnovnim zadacima iz reformske agende. U tom kontekstu posmatra i najnoviji Prijedlog Zakona o radu.

– SDA snažno podržava predloženi Zakon o radu. Očekujemo da Zakon dobije podršku u Parlamentu FBiH i to najmanje od svih stranaka potpisnica Izjave Predsjedništva BiH. Pozivamo Sindikat da u preostalom vremenu do usvajanja Zakona vodi dijalog sa Vladom FBiH, odnosno da predloži eventualna poboljšanja i izmjene predloženog Zakona. Vjerujemo, ako se tako pristupi ovom ključnom reformskom Zakonu, da će biti moguće postići rezultat kojim će biti zadovoljni i Sinidikat i Vlada, te ispunjeni uvjeti koji se traže od BiH i zadovoljeni standardi EU. Bosni i Hercegovini je nužna ova reforma bez obzira na evropski put, jer je krajnje vrijeme da se na bolji način zaštite radnici u proizvodnom sektoru – navodi se u saopćenju.

Ovaj Zakon, naglašava se, pruža takvu zaštitu.

– Neprihvatljivo je daljnje postojanje kolektivnih ugovora ovakvog tipa koji su toliko ugrozili kantonalne i federalni budžet da im prijeti kolaps. Ovaj potez se mora povući ukoliko želimo da imamo normalno finansiranje penzija, socijalne zaštite,obrazovanja, zdravstva, policije, sudstva i svega drugog što se finansira iz budžeta i fondova – kaže se u saopćenju.

SDA poziva opozicione stranke da ne budu opozicija reformskom putu, napretku i prosperitetu BiH, a time i opozicija interesima države i svih njenih građana.

– U borbi protiv SDA lideri pojedinih opozicionih stranaka su izgubili iz vida daleko važniju borbu – onu radi koje su dobili glasove na posljednjim izborima. SDA je dobila mandat na oktobarskim izborima. Očekujemo od onih kojima je stalo do Bosne i Hercegovine da se ostave jalovih pokušaja uklanjanja SDA i njenih lidera, kakvih je bilo mnogo u proteklim decenijama, i da se zajedno sa SDA fokusiraju na provođenje neophodnih reformi koje će poboljšati ekonomsko-socijalnu situaciju i životni standard građana te ubrzati europski put BiH – naglašeno je.

Predsjedništvo SDA izražava zabrinutost usvajanjem Zakona o prebivalištu u Domu naroda BiH. Navedeni zakon, tvrde, na flagrantan način krši prava povratnika vezana za slobodan izbor prebivališta i boravišta i direktan je udar na slobodu kretanja kao jedan od tri najbitnija dejtonska principa. Predsjedništvo SDA traži od OHR da zaustavi provođenje ovog antidejtonskog zakona.

Povodom učestalih napada na bošnjačke povratnike SDA zahtijeva da institucije entiteta RS-a zadužene za sigurnost bez odlaganja i u najkraćem vremenu sprovedu istražne radnje kako bi se napadači identifikovali i shodno zakonu procesuirali te adekvatno sankcionirali.

Za SDA je prihvatljiv ragovor o poboljšanjima funkcioniranja pravosudnih institucija u okviru strukturalnog dijaloga sa Evropskom unijom, u cilju da se funkcioniranje pravosuđa uskladi sa standardima Europske unije. Neprihvatljivo je da se entiteti jednostrano bave pitanjima koja su u nadležnosti BiH, te da jedan entitet na neustavan i nezakonit način pokušava donositi odluke i nametati svoju volju vezano za rad pravosuđa.

– Odluka Narodne Skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH je najopasniji čin destrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja do danas. Ova odluka, i njene implikacije, su direktna prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Ona vodi u tešku destabilizaciju prilika u BiH, sa nesagledivim posljedicama. Poduzet ćemo sve ustavne i zakonske mjere kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Ova odluka mora biti stavljena van snage – saopćeno je.

Predsjedništvo SDA pozdravlja posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu i ocjenjuje je kao gest dobre volje naše zemlje za nastavkom regionalne saradnje. Brojna otvorena pitanja koja postoje u odnosima između zemalja regiona treba rješavati,ali to ne smije dovesti do prekida regionalne saradnje koja je preduvjet evropskih integracija.

– Čin Predsjedništva BiH ocjenjujemo kao državnički potez koji je uslijedio nakon napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima. Za istinsko pomirenje naroda i razvoj prijateljskih odnosa susjednih zemalja je neophodno istinsko suočavanje sa prošlošću, sa greškama koje su u tom vremenu počinjene, prihvatanje istine i prihvatanje presuda međunarodnih sudova – navedeno je.

Pozivaju građane u BiH da ne odlaze na strana ratišta, jer time krše zakone BiH i nanose štetu vlastitim porodicama, narodu i zemlji.

– Teroristička grupa Islamska država nije ni islamska, ni država. Njena ideologija, ciljevi i aktivnosti su potpuno suprotne islamu i svim civilizacijskim normama. Ona predstavlja najozbiljniju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti i drastično je narušila stabilnost u Iraku, Siriji i širem regionu Bliskog Istoka. Najoštrije osuđujemo brutalna, sistematska kršenja ljudskih prava i povrede međunarodnog prava od strane ove terorističke grupe, uključujući i neselektivno ubijanje i namjerno gađanje civila, masovna pogubljenja i ubistva, progon pojedinaca i cijelih zajednica na temelju njihovog identiteta, otmice civila, prisilno raseljavanje čitavih zajednica i manjinskih grupa, ubijanje i sakaćenje djece, silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, te brojne druge zločine. U potpunosti smo posvećeni borbi protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma. Pozivamo sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine da aktivno učestvuju i sarađuju sa našim međunarodnim partnerima po ovom pitanju, jer terorizam i nasilni ekstremizam mogu biti poraženi samo odlučnim pristupom koji podrazumijeva aktivno učešće i saradnju svih država – navodi se u saopćenju.