Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goražde

SDA, LS i Stranka za BiH: Sjednica Skupštine BPK obilovala nezakonitostima

bpk skupstina1

Kako su istakli, dvanaest poslanika i članovi Vlade bili su prinuđeni napustiti sjednicu jer je obilovala nezakonitostima i proceduralnim propustima, od samog načina zakazivanja i vođenja, do usvajanja finansijskih dokumenata

Poslanici Stranke demokratske akcije, Liberalne stranke, Stranke za BiH kao i članovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, odmah nakon današnjeg skupštinskog zasjedanja održali su pres-konferenciju na kojoj su pojasnili razloge napuštanja vanredne sjednice.

Kako su istakli, dvanaest poslanika i članovi Vlade bili su prinuđeni napustiti sjednicu jer je obilovala nezakonitostima i proceduralnim propustima, od samog načina zakazivanja i vođenja, do usvajanja finansijskih dokumenata. Aktuelna predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća nije bila ovlaštena da vodi današnju sjednicu, ali smatra da su između ostalih, prekršene odredbe Zakona o budžetima Federacije BiH. Po njenim riječima, izostalo je i pojašnjenje sekretara skupštine ko i u kojim okolnostima može biti ovlašteni predlagač seta dokumenata vezanih za budžet.

– Svojim dolaskom željeli smo da kvalitetnim radom doprinesemo usvajanju odluka, ali na način da ih predloži ovlašteni predlagač, što jasno propisuje Zakon o budžetima. Međutim, naišli smo na potpuno ignorisanje svih zakona i propisa i demontraciju “broja 13” – istakla je Obuća.

I na današnjoj sjednici ignorisana je i potreba donošenja izmjena i dopuna budžeta BPK za 2018. godinu, što je, kako smatra premijer BPK Emir Oković, očito nepovjerenje u taj i u ostale dokumente iza kojih kao predlagač stoji Vlada. Naglašava da je rebalans neophodno usvojiti.

– Činjenica je da je bilo određenih nepoznanica prilikom samog usvajanja budžeta za 2018. u smislu da rashodi koji se tiču socijalne zaštite zavise od pojavljivanja samih situacija u toku budžetske godine, sam nivo plata je promijenjen od usvajanja budžeta za 2018. I činjenice okončanja štrajkova i pitanja vezanih za utvrđivanje novih osnovica, što je stvorilo potrebu preraspoređivanja između pojedinih budžetskih kodova, odnosno usvajanje samog rebalansa. Očito je da se nema povjerenja kada je u pitanju rebalans i ostali dokumenti gdje se pojavila Vlada kao predlagač, iako se putem amandmana može uticati na sjednici Skupštine i dobiti finalni proizvod kakav želi aktuelna skupštinska većina – pojasnio je Oković.

Dodao je da to očigledno nije namjera, s obzirom na to da rebalans nije ni uvršten na dnevni red.

– Imamo dosta problema u realizaciji zahtjeva budžetskih korisnika. Ovih dana smo svjedoci da se pokušava napraviti situacija da je neko spasilac, a da neko drugi ugrožava, što apsolutno ne stoji. Očigledno je da ovo ima više neku političku pozadinu, nego suštinsku, ali ispaštat će oni kojih se tiču ti budžetski kodovi i oni koji su nadležni da servisiraju sve te obaveze. Rebalans je trebao biti usvojen i pozivam većinu na racionalno razmišljanje, da usvoji taj dokument jer izvršenje za prvih 11 mjeseci je 29 miliona što je znatno ispod prihoda – kazao je premijer BPK Goražde.

Poslanici liberalne stranke nisu iznenađeni tokom vanrednog zasjedanja ali tvrde, “magija broja 13” samo je privremenog karaktera jer su je i sami iskusili.

– Ja sam sa tim ljudima koji sada vode glavnu riječ bio u koaliciji kada se samo prizna snaga, moć, mada ovo sada nije, jer se može izgubiti vrlo brzo. Napustili smo sjednicu samo da kažemo da je ono što su uradili “ništa”, kao što je ništa i što su smijenili vladu jer to ne mogu potkrijepiti nikakvim zakonom i sve što je urađeno nema snagu izvršenja. Rebalans koji za njih nije prihvatljiv, desit će se kajanje iz razloga što će sve doći u pitanje – kazao je na pres-konferenciji Rasim Mujagić, poslanik Liberalne stranke u Skupštini BPK Goražde.