Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje

SDA: Migrante razmjestiti i u druge krajeve BiH

izetbegovic_sda_press

Kako navode iz ove stranke, Vijeće ministara već duži period ne radi svoj posao kada je u pitanju migrantska kriza

Stranka demokratske akcije (SDA) daje punu podršku ministrima iz reda Bošnjaka koji su na današnjoj sjednici Vijeća ministara bili protiv uspostavljanja privremenog centra za smještaj migranata u naselju Ciljuge, na području općine Živinice.

Pokušaj da se, pored postojećih, uspostavi još jedan migrantski centar u blizini naselja gdje žive Bošnjaci predstavlja nastavak diskriminatorne i nepravedne prakse koja se ne može nastaviti. Nedopustivo je da Vijeće ministara po pitanju migrantske krize odlučuje na temelju nepisanog entitetskog i etničkog kriterija po kojem se migranti mogu smještati isključivo na teritoriji jednog entiteta i to samo u dijelovima gdje živi jedan narod, saopćeno je iz SDA.

Kako navode iz ove stranke, Vijeće ministara već duži period ne radi svoj posao kada je u pitanju migrantska kriza, te je sav teret odgovornosti prebačen isključivo na Ministarstvo sigurnosti BiH, a kojem pri tome nisu dati potrebni instrumenti za suočavanje sa ovakvom vrstom krize.

-Zahtijevamo od Vijeća ministara da usvoji potrebne strateške dokumente i konačno osigura Ministarstvu sigurnosti potrebne materijalne i ljudske resurse, kao i da se teret migrantske krize raspodijeli na sve dijelove Bosne i Hercegovine i da se na taj način preduprijedi humanitarna katastrofa koja prijeti u nastupajućim zimskim mjesecima, zaključuje se u saopćenju za javnost SDA.

SDA