Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

SDA: Napad na povratnike u Vlasenici direktna je posljedica Dodikove politike

milorad dodik

Iz Policijske uprave Zvornik potvrđeno je ranije danas da je napadač, koji je sinoć fizički napao majku i sina u Vlasenici, uhapšen

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila napad na povratničku porodicu Ferhatović u Vlasenici, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ovaj slučaj posljednji je u cijelom nizu napada na bošnjačke povratnike u Vlasenici i entitetu RS. Većina tih napada nije dobila sudski epilog, a napadači nisu sankcionisani”, saopćeno je iz SDA BiH.

Pozvali su nadležne institucije da što prije procesuiraju i sankcionišu napadača na porodicu Ferhatović. Samo adekvatnom sankcijom mogu se spriječiti eventualni budući napadi i vratiti osjećaj sigurnosti među povratnicima.

“Pritisci i napadi na Bošnjake u entitetu RS direktna su posljedica politike Milorada Dodika, koji svojom retorikom uporno izaziva tenzije, ugrožava proces pomirenja i ohrabruje napade na povratnike”, poručeno je iz Stranke demokratske akcije.

Iz Policijske uprave Zvornik potvrđeno je ranije danas da je napadač, koji je sinoć fizički napao majku i sina u Vlasenici, uhapšen.

Radi se o napadu na majku i sina koji su povratnici u Vlasenicu, a u PU Zvornik su rekli da su radnje u toku, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, područna kancelarija Vlasenica.

Kako navode, policija će preduzeti dalje mjere i radnje nakon što nadležni tužilac okvalifikuje ovaj fizički napad, nakon čega će se i znati da li napadač ostaje u pritvoru ili će biti pušten na slobodu.