Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje

SDA: Ne mogu samo Bošnjaci nositi teret migrantske krize, vojska mora na granicu

bakir izetbegovic sastanak sda (1)

Od Vijeća ministara zahtijevamo da sačini plan smještaja migranata na način da se teret krize rasporedi na oba entiteta i sve kantone, stoji u saopćenju

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva sve državne institucije i agencije da intenziviraju svoje aktivnosti na rješavanju migrantske krize s obzirom da, dolaskom hladnih zimskih dana, stanje prijeti da se pretvori u humanitarnu i socijalnu katastrofu.

– Ne može sav teret rješavanja migrantske krize biti prebačen na jedno ministarstvo i jednog ministra – ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića, već se čitav institucionalni sistem, na temelju svojih ovlasti i obaveza, mora uključiti i pružiti podršku. Posebnu odgovornost u upravljanju migrantskom krizom ima kompletno Vijeće ministara BiH, koje je dužno da to pitanje rješava u saradnji s drugim nivoima vlasti u BiH, ističu iz te stranke.

Od Predsjedništva Bosne i Hercegovine traže da angažuje Oružane snage BiH na osiguranju istočne granice BiH, da bi se zaustavio priliv novih migranata.

– Daljnje odgađanje i izbjegavanje uvođenja ove mjere, koju podržavaju Džaferović i Komšić, a protivi joj se Dodik, ne može se više ničim pravdati – ističe se.

– Tražimo od MUP-ova na federalnom i kantonalnim nivoima da efikasnije uklanjaju migrante sa ulica i javnih površina te da u saradnji sa IOM-om i Službom za poslove sa strancima spriječe njihove samovoljne izlaske iz smještajnih objekata i na taj način sačuvaju javni red i mir te ličnu i imovinsku sigurnost građana.

Tražimo od Vijeća ministara BiH i delegacije Evropske unije da osiguraju smještajne kapacitete za migrante, a od Vijeća ministara zahtijevamo da sačini plan smještaja migranata na način da se teret krize rasporedi na oba entiteta i sve kantone.

Ne mogu sredine u kojima žive Bošnjaci same nositi teret suočavanja s migrantskom krizom, jer svakodnevni incidenti kojima je izloženo stanovništvo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo prijeti da eskaliraju u širu sigurnosnu krizu što mora biti alarm svim institucijama i međunarodnoj zajednici – saopćeno je iz SDA.

SDA