BiH

Reakcije

SDA: Nedopustivo da Srbija hapsi državljane BiH na temelju propagandnih pamfleta

24/11/2019

Od nadležnih institucija BiH tražimo da poduzmu sve kako bi Osmanović što prije bio pušten na slobodu, te da se spriječe ovakvi slučajevi u budućnosti

Hapšenje Osmana Osmanovića na graničnom prelazu Sremska Rača predstavlja još jedan u nizu postupaka Republike Srbije protiv državljana BiH baziranih na opskurnom spisku izvjesnog “Dokumentacijskog centra RS” iz 2001, kaže se u saopćenju SDA koje prenosimo u cjelosti:

Svu apsurdnost tog dokumenta pokazuje da su njegovi autori, ne prilažući nikakve dokaze, optuživali čak i bosanskohercegovačke umjetnike poput Josipa Pejakovića, Hanke Paldum ili Davorina Popovića, samo zato što su patrioti lojalni legalnim vlastima Republike BiH.

U okviru navedenog dokumenta nisu iznijete nikakve utemeljene optužbe protiv Osmana Osmanovića, te bilo kakvo hapšenje na osnovu ovakvog propagandnog pamfleta predstavlja ozbiljnu povredu zakona i prava građana BiH.

Neutemeljene potjernice i protivpravna procesuiranja, kao ranije u slučajevima Divjak, Ganić i Jurišić, stalna su praksa institucija Republike Srbije, sa očiglednim ciljem da se branioci izjednače sa agresorima, a žrtve sa zločincima.

Od nadležnih institucija BiH tražimo da poduzmu sve kako bi Osmanović što prije bio pušten na slobodu, te da se spriječe ovakvi slučajevi u budućnosti.

Potpuno je nedopustivo da Republika Srbija pruža zaštitu i slobodu pravosnažno osuđenom generalu VRS Novaku Đukiću kojem je dokazana krivica za pogibelj tuzlanske omladine, dok istovremeno hapsi građane BiH na temelju fantomskih spiskova. Ovakav odnos ne može proći bez ozbiljnih posljedica po odnose BiH i Srbije, stoji u saopćenju SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.