Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Nema opravdanja za neusvajanje zakona o igrama na sreću

dom naroda fbih (4)

Za četvrtak 08. decembra zakazana je sjednica  Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj će se, između ostalog, delegati izjašnjavati o hitnom postupku  izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo javnost da odugovlačenjem usvajanja ovog Zakona država gubi ogromne sume novca.  Na osnovu poreza koji je ovim Zakonom predviđen, do sada je već mogao biti saniran deficit Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ističemo da se neusvajanjem Zakona o igrama na sreću ide na ruku samo onima koji enormno zarađuju, dok istovremeno država trpi ogromnu štetu.

Svaki mjesec odgode donošenja zakona država je oštećena za nekoliko desetina miliona KM, a korist od neusvajanja ovakvog zakona imaju samo vlasnici  kladionica i oni koji štite njihove interese.

Sutrašnja sjednica predstavlja svojevrstan test na kojem će sve stranke imati priliku da pokažu da li im je zaista važna finansijska stabilnost države ili se za to samo deklarativno zalažu.

Stoga, Stranka demokratske akcije (SDA) poziva sve delegate  Doma naroda Parlamenta FBiH da se odupru pritisku kladioničarskog lobija  i  podrže  hitan postupak donošenja izmjena i dopuna  Zakona o igrama na sreću, kao i Zakon u cjelini.

SDA