SDA Novi Grad: Konaković lično ostao dužan KJP “ZOI'84” 40 hiljada KM

konakovic1

“U povodu dešavanja na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je između ostalog razmatran Izvještaj KJP „ZOI'84“, gdje je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, siledžijskim ponašanjem spriječio obraćanje direktora ovog preduzeća Midhata Hubijara, iako je svim direktorima preduzeća čiji su izvještaji razmatrani, dozvoljeno da obrazlože izvještaje. Ponovio se isti scenarij od prije nekoliko mjeseci kada tadašnjem direktoru KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Neziru Hadžiću, također nije dao da se obrati zastupnicima u Skupštini KS”, stoji u saopštenju OO SDA Novi Grad Sarajevo u kojem dalje navode:

“Da stvar bude još gora, Premijer nije dozvolio obraćanje ni resornom ministru Muharemu Šabiću, kao ni zastupnicima u Skupštini koji dolaze iz Općine Novi Grad Sarajevo. Ovakvo ponašanje jednog premijera koji bi kao izvršni organ, trebao da poštuje i uvažava zakonodavni organ, koji ga je kao najveće predstavničko tijelo građana Kantona Sarajevo izabrao, nezapamćeni je skandal.

U pozadini ovakvog ponašanja krije se strah od toga da bi javnim izlaganjem od strane direktora i resornog ministra mogla biti razotkrivena manipulacija kojom se Premijer služi kod predstavljanja rezultata rada preduzeća KJP „ZOI'84“, čiju Upravu je nakanio smijeniti po svaku cijenu. Sama činjenica da ovo kantonalno preduzeće već treću godinu zaredom posluje pozitivno govori dovoljno o odnosu Premijera prema rezultatima rada Uprave. Direktor Hubijar jedini je direktor jednog kantonalnog preduzeća koji je imao snage da otpusti višak radnika iz preduzeća, više od stotinu koje su bespotrebno primile ranije uprave, jedini je direktor koji je uveo minimalnu platu uposlenicima sve dok preduzeće nije izašlo iz finansijske krize i direktor koji je realizirao najveći kapitalni projekat u historiji ove firme nakon Olimpijade, a to je izgradnja vertikalnog transporta i sistema vještačkog osnježavanja na Bjelašnici.

Vrhunac manipulacije premijera Konakovića je priča o navodnoj borbi protiv „kiminala“ u SDA, a ta borba se provodi smjenom direktora dva kantonalna preduzeća koji su predloženi od općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo. Sve i da su direktori tako loši kakvim ih Premijer pokušava predstaviti, to mu nikako nije bilo smetnja da Vlada koju vodi napravi iskorake u svim drugim oblastima života u Kantonu Sarajevo, što se naravno nije desilo.

Ovom prilikom samo podsjećamo Premijera za kojeg su osuđivani kriminalci „moralne vertikale“, kako je izjavio gostujući nedavno u emisiji Federalne televizije, da je njegov sukob sa direktorom preduzeća KJP „ZOI'84“ započeo nakon što direktor Hubijar nije dozvolio da te Premijerove „moralne vertikale“ razvijaju vlastiti biznis unutar preduzeća KJP „ZOI'84“ organizujući ugostiteljske usluge na koncertima u Olimpijskoj dvorani Zetra, a što je Premijer lično tražio od direktora Hubijara.

Zaista je nevjerovatno da Premijer za krađu i lopovluke optužuje upravu kantonalnog preduzeća kojem je on lično ostao dužan oko 40.000 KM, iz kojeg je odnio televizore, stolove i ostali inventar, a sve pokušao prikriti tako što je firmu prenio na svog prijatelja koji je potom firmu likvidirao, izbjegavajući tako plaćanje dugova KJP „ZOI'84“ i KJP „Centar Skenderija Sarajevo“, čije prostore je Elmedin konaković koristio u vrijeme svog (ne)uspjelog pokušaja bavljenja ugostiteljstvom”, stoji u saopštenju OO SDA Novi Grad.