BiH

Saopćenje stranke

SDA o Dodikovim ucjenama: Nedopustivo miješanje u rad Suda BiH

21/05/2020

U SDA smatraju da je izbor novih članova Centralne izborne komisije proveden u skladu sa jasnim odredbama Izbornog zakona, a sve žalbe treba da razmatra Sud Bosne i Hercegovine bez ikakvih političkih pritisaka i uplitanja

Ucjena predsjednika SNSD-a Milorada Dodika po kojoj Sud Bosne i Hercegovine treba da ospori izbor novih članova Centralne izborne komisije, pa će tek onda Vijeće ministara osigurati novac za provođenje izbora, predstavlja nedopustiv pritisak i uplitanje u rad pravosuđa, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U SDA smatraju da je izbor novih članova Centralne izborne komisije proveden u skladu sa jasnim odredbama Izbornog zakona, a sve žalbe treba da razmatra Sud Bosne i Hercegovine bez ikakvih političkih pritisaka i uplitanja.

Zakonska obaveza Vijeća ministara je da, petnaest dana nakon raspisivanja izbora, osigura sredstva za pripremu i provođenje izbora, neovisno o tome kakva će odluka Suda BiH biti po pitanju izbora članova CIK-a.

SDA poziva predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da provede svoju zakonsku obavezu,osigura novac za izbore i omogući blagovremeno provođenje potrebnih priprema za održavanje izbora.

– Svako drugo postupanje predstavlja grubo kršenje zakona i potkopavanje demokratskog procesa u Bosni i Hercegovini, za što će svako ko to bude činio nositi punu odgovornost – saopćeno je iz ove stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.