Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Odbacujemo tvrdnju SDS-a o prekidu saradnje sa Izetbegovićem

BiH

novogodisnji press sda

Stranka demokratske akcija je danas saopćila da je činom predaje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, to postalo pravno pitanje koje je u isključivoj ingerenciji tog suda.

U saopćenju SDA se navodi da će o svim pitanjima vezanim za aplikaciju konačnu odluku donijeti Međunarodni sud pravde u Hagu.

– U tom kontekstu treba shvatiti i pismo registrara Suda upućeno članovima Predsjedništva BiH. Stoga SDA poziva sve u BiH da prestanu s politizacijom ovog pitanja – navode iz te stranke.

Ističu da su za SDA „neprihvatljivi i besmisleni pokušaji da se ova situacija koristi u svrhu bojkota ili smanjivanja radnog kapaciteta institucija BiH“.

– Zato jučerašnju tvrdnju SDS-a o saradnji sa SDA uz prekid saradnje s predsjednikom SDA odlučno odbacujemo i smatramo je neozbiljnom. Nemoguće je sarađivati sa SDA, a da se ne sarađuje sa njenim predsjednikom – ističu iz te stranke.

SDA smatra da postojeća parlamentarna većina na nivou BiH treba da funkcionira na osnovu principa sadržanih u Sporazumu koji je potpisan 9. novembra 2014. godine.

SDA