Reakcije

SDA: Odluke o uređenju BiH neće donositi Zagreb već institucije BiH

SDA_logo4 (1)

Ukoliko je Grlić Radman zainteresovan za rješenja koja su u koliziji sa građanskim standardima, može ih pokušati implementirati u Republici Hrvatskoj, kažu iz SDA

Izjava hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana da Hrvatska neće dozvoliti da iko nametne građansko uređenje Bosne i Hercegovine, ne može se protumačiti nikako drugačije nego kao direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH koje ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima dvije države, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Odluku o tome kakvo će biti uređenje Bosne i Hercegovine neće donijeti Grlić Radman, zvanični Zagreb, ili bilo koji drugi regionalni centar, bez obzira kakve teške izjave koristili i pritiske vršili, već isključivo institucije Bosne i Hercegovine. Bilo kakvo rješenje koje će dodatno produbiti postojeću diskriminaciju u ustavnopravnom poretku i izbornom zakonodavstvu BiH neće biti prihvaćeno i tu činjenicu ne mogu promijeniti bilo kakve uvijene prijetnje, pa ni ova koju je uputio šef hrvatske diplomatije, poručili su iz SDA.

Iz ove stranke navode da od samog miješanja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine mnogo više zabrinjava činjenica da ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, zemlje članice Evropske unije, insistira na izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH koje su u direktnoj suprotnosti sa standardima Evropske unije, Mišljenjem Evropske komisije i preporukama Vijeća Evrope.

Ukoliko je Grlić Radman zainteresovan za rješenja koja su u koliziji sa građanskim standardima, može ih pokušati implementirati u Republici Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini će svaki građanin, bez obzira na njegovu etničku, vjersku i bilo kakvu drugu pripadnost, imati jednaka prava i SDA nikada neće pristati na rješenja koja diskriminiraju građane i koja nisu bazirana na evropskim demokratskim standardima, navodi se u saopćenju.

SDA