Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA organizovala sastanak stranaka oko rješenja problema Grada Mostara

sda-mostar-sastanak-stranaka

S ciljem formiranja jedinstvenpg probosanskohercegovačkog bloka koji bi odgovorio na prijedlog HNS-a za rješenje problema Grada Mostara, danas je na inicijativu mostarske SDA u prostorijama ove stranke održan sastanak, na kojem su prisustvovali i predstavnici DF-a, SBB-a i SBiH.

Od pozvanih se nisu pojavili predstavnici SDP-a i Naše stranke, dok organizator ovog puta nije pozvao predstavnike Koordinacije srpskog naroda Mostara, niti lokalnu Prvu mostarsku partiju.

Zajednički stav stranaka koje su danas razgovarale je da Mostar mora ostati jedinstven grad, da se lokalni izbori u ovom gradu moraju što prije održati, uz zajednički poziv OHR-u da se žurno uključi u rješavanje problema Grada. Predstavnici stranaka obavezali su se do narednog sastanka dostaviti svoje prijedloge statuta ili dati primjedbe na prethodne prijedloge koji u Parlamentu BiH nisu dobili podršku.

Predsjednik mostarske SDA Salem Marić kazao je da se OHR u problem Mostara mora hitno uključiti iz razloga što je grad na Neretvi od 1995. dejtonska kategorija, kao i iz razloga što je nevažeći statut koji je poništio Ustavni sud BiH nametnuo upravo OHR prije 12 godina.

sda-mostar-sastanak-stranaka1

Mahmut Trčalo iz mostarskog DF-a žali što sastanku nisu prisustvovali predstavnici SDP-a, Naše stranke, Kooridinacije Srba i lokalnih partija, dodajući i da za trenutno stanje u Mostaru najviše odgovornosti snose HDZ i SDA koji se dosad nisu uspjeli dogovoriti, a što je rezultiralo neodržavanjem izbora u Mostaru.

Anel Kljako (SBB) tvrdi da sastanak nije donio ništa spektakularno, dodajući da je na naredne sastanke potrebno pozvati sve političke subjekte u gradu, dok je Omer Mičijević (BPS) također imao poruku za OHR koji je kako kaže morao ranije reagovati.

Povjerenik SBiH-a za Grad Mostar Husein Ljeljak rekao je da je današnji sastanak početak kraja agonije grada u kojemu danas “vlada ludilo”.