Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija stranke

SDA: Oslobađajuća presuda Sejdiću dokaz da Tužilaštvo BiH ima političke ciljeve

ahmetu_sejdic

Iz SDA podsjećaju da časni komandant Sejdić predstavlja pravo i jedino lice Armije Republike BiH, te je svakome ko zna istinu o odbrani Goražda od agresije ovo jedini normalan i očekivan ishod

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je pravosnažna presuda, kojom je Apelaciono vijeće suda BiH oslobodilo komandanta ARBiH i heroja odbrane Goražda Ahmeta Sejdića, još jedan dokaz tendencioznog odnosa dijelova Tužilaštva BiH protiv oficira Armije RBiH.

Iz SDA podsjećaju da časni komandant Sejdić predstavlja pravo i jedino lice Armije Republike BiH, te je svakome ko zna istinu o odbrani Goražda od agresije ovo jedini normalan i očekivan ishod.

Podsjećaju da je od podizanja optužnice 2016. pa sve do danas bilo vrlo jasno da je optužnica protiv Sejdića neutemeljena i da nije zasnovana na bilo kakvim dokazima.

– Jedini cilj ove optužnice, kao i niza drugih (Orić, Dudaković, Dreković, Mahmuljin), jeste razvlačiti oficire Armije RBiH po sudovima i narušiti im zdravlje i ugled, a s konačnim političkim ciljem revizije istine o ratu u BiH, što je nedavno priznao i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija – navodi se u saopćenju SDA.

U Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, ističe SDA, moraju biti svjesni da će pokretanjem ovakvih optužnica, kojima se pokušava izmijeniti istina o ratu utvrđena pred međunarodnim sudovima, samo dodatno narušiti ionako poljuljani ugled pravosuđa BiH.

– Umjesto da konstruira političke optužnice, pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno procesuira odgovorne za ubistvo više od 2.000 civila, od čega 148 djece tokom opsade “zaštićene zone UN-a” Goražda, za što nikada niko nije procesuiran – naglašavaju u SDA.