SDA podržava reforme u zdravstvu: Ljekari ne mogu sjediti na dvije stolice

kolegij sda1111

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) pozdravilo je u ponedjeljak na redovnoj sjednici u Sarajevu odluku Predsjedništva BiH da naša zemlja sredinom ovog mjeseca preda aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

– Aplikaciju čini kredibilnom prihvatanje Koordinacionog mehanizma koji je prilagođen Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) – kazao je potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić na pres-konferenciji nakon završetka  sjednice Predsjedništva SDA.

Dodao je da je radi kredibilnosti Aplikacije neophodno što prije objaviti rezultate Popisa stanovništva BiH iz 2013. godine.

Sumirajući zaključke sa sjednice Predsjedništva SDA, Dedić je istaknuo da je ovaj stranački organ još jednom potvrdio svoj stav o opredijeljenosti SDA za očuvanje koalicije sa Savezom za bolju budućnost BiH (SBBBiH).

– Očekujemo da ova koalicija snažno nastavi s reformskim procesima i ekonomskim oporavkom u najboljem interesu BiH i njenih građana – potcrtao je.

Predsjedništvo SDA, nadalje, insistira na konačnom riješavanju pitanja održivog modela finansiranja RTV sistema.

– Očekujemo da se hitno usvoji predložena izmjena zakona o produženju roka naplate na bazi postojećeg modela, te da se u tom roku definira i usvoji održivi model finansiranja javnog RTV sistema koji će osigurati nezavisnost i profesionalizam tog iznimno važnog segmenta bh. društva – kazao je Dedić, podsjećajući da je Savjet SDA zadužen da u roku od petnaest dana pripremi adekvatne izmjene zakona kojim će biti konačno riješeno ovo pitanje.

Istovremeno, Predsjedništvo SDA zahtijeva da ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević stavi van snage svoju odluku o raspodjeli javnih prihoda do objave zvaničnih rezultata Popisa stanovništa BiH 2013. godine.

Iz ove stranke pozivaju federalnu ministricu finansija da poništi ovu odluku, „jer će u protivnom ovlašteni predlagači podnijeti Apelaciju Ustavnom sudu kao i druge zakonom moguće mjere“.

Predsjedništvo SDA smatra da je neophodno što prije provesti reformu u zdravstvenom sektoru.

U skladu sa svojom Izbornom platformom, a u interesu pacijenata i zdravstvenih radnika SDA će podržati reforme kojim će se osigurati racionalizacija zdravstvene zaštite i onemogućavanje istovremenog rada ljekara i u javnim i u privatnim ustanovama, konstatirano je, među ostalim, na sjednici Predsjedništva SDA.

Nadalje, Predsjedništvo SDA ocijenilo je „sramnim zaključak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) o zabrani nošenja vjerskih obilježja nositeljima pravosudnih funkcija“.

Stav Predsjedništva SDA je da je VSTV na ovaj način prekoračilo svoje ovlasti i uznemirilo javnost te, stoga, traži da VSTV stavi van snage spomenuti zaključak, a „da se pitanje ograničavanja vjerskih sloboda i zabrane nošenja vjerskih obilježja razmatra kroz parlamentarnu proceduru, javnu raspravu i eventualnu izmjenu zakona iz ove oblasti“.

Predsjedništvo SDA je dalo punu podršku radu Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije.

Također, podržan je i zahtjev boračkih kategorija na objedinjavanju svih zakona koji tretiraju prava boraca i članova njihovih porodica.

Usto, Predsjedništvo SDA podržalo je aktivnosti koje provodi Federalno ministarstvo za boračka pitanja na izradi Zakona o udruženjima od posebnog društvenog značaja kojim bi se uredila ova oblast i jasno utvrdili kriteriji ko i na koji način može predstavljati borce.

Predsjedništvo SDA osudilo je politikantsku izjavu predsjednika RS-a o ukidanju Vijeća naroda RS.

SDA se, prema riječima Dedića, zalaže za identična rješenja o ustavima entiteta.

Za ovu stranku neprihvatljivo je negiranje odredbi o nacionalnoj zastupljenosti u policiji RS-a po Popisu stanovništva iz 1991.godine, „jer to predstavlja cementiranje etničkog čišćenja i genocida“.

Predsjedništvo SDA je podržalo inicijativu da se kladionice uvedu u PDV sistem, te da se pooštre kriteriji za otvaranje i kontrolu rada kladionica, kao i da se strogo sankcionira neizmirenje obaveza.

Komentirajući novinarski upit o odnosu SDA s koalicionim partnerom – Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZBiH), a u kontekstu insistiranja na povlačenju spomenute odluke federalne ministrice finansija Jelke Milićević, potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić je precizirao da se zaključak stranačkog Predsjedništva tiče uputstva o raspodjeli javnih prihoda, koje je zasnovano na preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, koji još nisu objavljeni.

– Mi tražimo samo da se to uputstvo stavi van snage dok se ne objave konačni rezultati popisa i kada budemo imali zvanične podatke, onda uputstvo kao takvo, na neki način može biti primjenjivo, s tim da će raspodjela javnih prihoda i kriteriji koji su važili u proteklom periodu, zasigurno, biti tema naših razgovora u narednom periodu – kazao je Dedić.

Kada se radi o drugim ministarstvima, podsjetio je na situaciju u vezi s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, odnosno raspodjelu sredstava putem tog ministarstva, a o čemu se Predsjedništvo SDA očitovalo na prošloj sjednici.

– Očekujemo da će ministrica kulture i sporta (Zora Dujmović) određene greške koje je napravila u samoj realizaciji odluke i programa utroška sredstava izmijeniti u narednom periodu – kazao je.

Na dodatni upit na koji se način ta situacija, eventualno, može reflektirati na koaliciju, ukoliko izostane odgovarajuća reakcija resorne ministrice, Dedić je naveo da se radi o odluci iz 2015. godine te da u ovoj godini, možda već u ovom ili narednom mjesecu, treba da “dođe” nova odluka pred Vladu FBiH za 2016. godinu, izražavajući očekivanje da će određene greške u tom kontekstu biti korigirane.