BiH

Saopćenje

SDA: Potcjenjuju se razlozi zbog kojih HDZ blokira sredstva MMF-a

19/05/2020

Ustav, zakon, procedure i neovisni sudovi, a naročito Ustavni sud čije se odluke moraju poštovati i provoditi

Stranka demokratske akcije upozorava domaću javnosti i predstavnike međunarodne zajednice da ne potcjenjuju razloge blokade sredstava MMF-a od strane HDZ-a i ministra Bevande, kao i da ne izjednačavaju odgovornost za blokadu na “sve strane”, saopćeno je iz ove stranke.

“Ovdje nije riječ o „bespotrebnom inaćenju“, niti „nemogućnosti dogovora“, jer se iza ovakvog stava HDZ-a krije namjera neustavnog vezivanja kantona direktno na državu, mimo Federacije BiH. Poštivanje Ustava je obaveza i ne može biti stvar dogovora ili nečije dobre volje”, kaže se u saopćenju, te dodaje:

“SDA poziva političke faktore u BiH, i predstavnike zemalja koje učestvuju u radu PIC-a, da brane Ustav, vladavinu zakona i poštivanje usvojenih procedura.

Popuštanje i pravljenje kompromisa koji mogu trajno naškoditi ustavnopravnom poretku zemlje samo zato da bi se riješilo trenutačno političko pitanje i uklonila namjerno napravljena blokada, je put u destabilizaciju BiH.

Ustav, zakon, procedure i neovisni sudovi, a naročito Ustavni sud čije se odluke moraju poštovati i provoditi, su jedini garant opstanka zemlje u vremenu kada ona ostane bez uloge Visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira”, stoji u saopćenju SDA.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.