SDA pozdravila odluku Ustavnog suda FBiH o konstutivnosti srpskog naroda

BiH

dunovic ustavni sud fbih (6)

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom je naložena izmjena ustava u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu, koja će omogućiti punu konstitutivnost srpskom narodu u ovim dijelovima BiH.

Čestitamo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu po ovom pitanju. Ova apelacija je nastavak državotvorne politike SDA koja se ogleda u zagovaranju temeljnog principa za funkcioniranje Bosne i Hercegovine – ravnopravnosti svih naroda i građana na svakom pedlju ove zemlje.

Pozdravljamo i dio presude koji se odnosi na priznavanje prava Srbima u ovim kantonima na korištenje srpskog jezika i ćirilice, kao i nalog da se u Ustavu HNK na hrvatskom jeziku izmijeni nepravilni naziv „bošnjački“ u bosanski jezik.

Očekujemo od kantonalnih skupština pomenutih kantona da u predviđenom roku od šest mjeseci izmijene svoje ustave i napokon priznaju ono što je i Ustavni sud BiH, po apelaciji Alije Izetbegovića iz 1998. godine, davno potvrdio, a to je da su svi narodi na cijeloj teritoriji BiH konstitutivni i ravnopravni u punom kapacitetu.

SDA zahtijeva od vlasti entiteta RS da konačno ukinu diskriminaciju nesrba u ovom entitetu, i da Bošnjacima omogući ravnopravno korištenje bosanskog jezika, što je njihovo ustavno pravo.