SDA pozdravlja zaključke o BiH Vijeća za vanjske poslove EU

BiH

sda

Nema promjene načina izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine bez implementacije presude Sejdić i Finci, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA) i pozdravila jučerašnje zaključke Vijeća za vanjske poslove EU koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

– Posebno pozdravljamo i smatramo ispravnim stav Vijeća za vanjske poslove EU da ne treba poduzimati niti jedan zakonodavni ili politički korak kojim bi se otežala provedba presude Sejdić i Finci i drugih povezanih presuda. Naprotiv, moraju se poduzeti koraci kako bi se navedena presuda implementirala.

Do tada način izbora članova Predsjedništva BiH ostaje nepromijenjen.

Nužno je odmah pristupiti izmjenama Izbornog zakona kako bi se implementirale presude Ustavnog suda BiH vezano za Dom naroda FBiH i Mostar.

I ostali zaključci Vijeća za vanjske poslove EU na realan i objektivan način opisuju stanje u BiH i dobronamjerno sugeriraju šta to BiH treba da čini u narednom periodu – citat je iz saopćenja.

SDA poziva sve institucije i političke subjekte u BiH da odmah pristupe realizaciji svih preporuka iz jučerašnjih zaključaka jer smatra da je to jedini ispravan put kojim BiH treba da se kreće.

Poziva političke subjekte da prestanu s negativnom retorikom i preuranjenom izbornom kampanjom. Vrijeme do narednih izbora treba iskoristiti na ekonomske i društvene reforme sadržane u preporukama, a izbornu kampanju svesti na period od 30 dana prije održavanja izbora, napominje SDA.