Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA podržala Zvizdića: Radončić iznosi neutemeljene stavove

BiH

kolegij-sda2

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je da smatra neutemeljenim stavove koje je iznio predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, a koji se odnose na rad predsjedavajućeg i Vijeća ministara BiH u realizaciji preporuka MONEYVAL-a i FATF-a u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Navode da je, suprotno izrečenim stavovima, upravo aktuelno Vijeće ministara uspjelo otkloniti zatečene blokade i realizirati čitav niz preporuka, od izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, do Odluke o provedbi Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN-a, čime je BiH skinuta sa crne i sive liste Moneyvala, te su stvorene pretpostavke za skidanje sa sive liste FATF-a, što bi, na nivou nadležnosti Vijeća ministara, trebalo biti realizirano do kraja godine.

Iz SDA Ističu da upravo zbog odgovornog odnosa prema planu i programu svog rada, kao i uspješne realizacije brojnih projekata na putu EU integracija, ekonomskog razvoja, jačanja vladavine prava i unapređenja regionalne saradnje, ponovo daju punu podršku aktuelnoj koaliciji na državnom nivou, odnosno Vijeću ministara na čelu sa predsjedavajućim Zvizdićem.

– Smatramo da je u narednom periodu neophodno, u međustranačkim, jednako kao i u personalnim odnosima, povećati nivo političke korektnosti. Samo to može odnose u koaliciji učiniti kvalitetnijim, stabilnijim i dugoročno održivim – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

SDA odbacuje navode Glavnog odbora SDP-a

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je da sa indignacijom odbacuje navode Glavnog odbora SDP-a kojim se pokušava SDA-u održati moralna lekcija iz antifašizma.

Ističu da, što se tiče Mustafe Busuladžića, on nije bio fašista niti ratni zločinac, a “zločin su počinili oni koji su ga u 31. godini života strijeljali bez regularnog suđenja i prava na odbranu”.

– Fašizam koji je harao devedesetih godina prostorima raspadajuće Jugoslavije izašao je, između ostalog, i ispod komunističkog šinjela. Neki lideri formirani i ukalupljeni u komunističkom totalitarizmu, u miraz nacionalističkim režimima donijeli su šovinizam, militarizam i kult ličnosti – navedeno je u saopćenju.

Naglašavaju da su takvi fašističkim metodama poubijali, u konc-logore odveli, iz domova istjerali milione nedužnih ljudi, a Josipa Broza iz glavnih ulica gradova kojim su zavladali. Izuzetak na teritoriji bivše Jugoslavije, kako se dodaje, bio je dio Bosne i Hercegovine pod kontrolom Armije BiH i političkom dominacijom SDA na čijem čelu je bio Alija Izetbegović.

– Bošnjaci vrlo dobro pamte i dobrobiti progresa i emancipacije, ali i zlo tiranije, negiranje identiteta, montirane procese i progone iz vremena komunističke vladavine. Stoga ne treba nikoga, pa ni SDP ni njihovog “druga” Milorada Dodika, čuditi što je SDA dosljedno preuzela štafetu antifašizma – saopćeno je, između ostalog, iz Službe za odnose s javnošću SDA.

SDA