Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA reagovala na dogovor Čovića i Dodika: Ustavni sud BiH ostaje kakav jest

BiH

sda-4

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra neprihvatljivim i neće podržati donošenje bilo kakvog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se mijenjale nadležnosti i sastav Ustavnog suda, a naročito prisustvo međunarodnih sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Taj zakon bi bio neustavan, jer su nadležnosti i sastav Ustavnog suda ustavne kategorije koje se mogu mijenjati samo izmjenom Ustava BiH, saopćeno je iz SDA.

Kako navode iz te stranke Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi dio ukupnog Dejtonskog ustavnog aranžmana i predstavlja centralni stub pravnog poretka države koji osigurava zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i mehanizam za otklanjanje blokada u sistemu odlučivanja i rješavanje ustavno-pravnih sporova unutar BiH.

Cilj onih političkih aktera čije djelovanje je usmjereno protiv ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH upravo i jeste slabljenje položaja, uloge i nadležnosti Ustavnog suda BiH, čime bi se narušila cijela ustavna konstrukcija, teritorijalni integritet BiH ostao nezaštićen, a jedini domaći mehanizam za rješavanje sporova i deblokadu sistema odlučivanja doveden u pitanje. SDA to nikada neće dozvoliti!, istaknuto je u saopćenju iz te stranke.

Razgovori sa “odmetnicima”

Kolegij SDA u narednim danima učinit će dodatne napore, kako bi se u razgovoru sa zastupnicima SDA (Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović i Senad Šepić) normalizirao rad kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta, te u interesu svih osiguralo provođenje politike i poštivanje odluka organa stranke.

Istaknuto je to u današnjem saopćenju stranke, u kojem se navodi da je pitanje odnosa pojedinih zastupnika SDA u Predstavničkom domu prema radu kluba SDA prisutno od završetka 6. kongresa stranke.

Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu do danas nije primio nikakvu pisanu obavijest o izlasku iz kluba bilo kojeg zastupnika, a u Parlamentarnoj skupštini nije registriran nikakav novi klub.

– Četiri zastupnika koji se označavaju u javnosti su dosada iskazali različit odnos prema provođenju stavova organa stranke i imali različite istupe u javnosti. Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma, kada se glasalo o važnom pitanju budžeta, jedan je bio opravdano odsutan, jedan glasao za budžet, a dvojica su glasala protiv budžeta – navode iz SDA.

U saopćenju, SDA poziva sve svoje zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u obavljanju svojih funkcija provode politiku i poštuju stavove organa stranke.

Kako su saopštili, SDA je uvijek je vodila i vodit će politiku principijelnih dogovora, bosanskohercegovačkog i bošnjačkog jedinstva, i politiku međudržavne saradnje i stabilizacije odnosa u regionu.

Kako su poručili u saopćenju, takvu politiku vode isključivo na principima zaštite suvereniteta i interesa Bosne i Hercegovine.

O Radončiću

Izrazili su uvjerenje da se predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić ne slaže sa izjavama predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da je Republike Srpska “funkcionalna”, a BiH “neuspješna” država.

– Vjerujemo da bi i Radončić odgodio zvaničnu posjetu Nikolića u danima kada su bivši načelnik općine Srebrenica i komandant odbrane Srebrenice uhapšeni po politički motiviranoj i pravno neutemeljenoj srbijanskoj potjernici – kažu iz SDA.

Također, su uvjerenja da se Radončić ne slaže ni sa izjavama predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da BiH “nije politički emancipirana”, da se “islam u BiH radikalizira” i da je BiH sigurnosna prijetnja za Republiku Hrvatsku zbog “tisuća povratnika sa sirijskog ratišta”.

– Vjerujemo i da se Radončić ne slaže ni s namjerama predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da uruši Ustavni sud BiH i raspiše referendum o odcjepljenju RS-a, kao ni s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićevim o izjavama o “trećem entitetu” – istaknuo je iz SDA.

Smatraju da bi bilo dobro da Radončić bh. javnosti pojasni ko je taj “Neko” ko je odgovoran za incident u Srebrenici i ko je taj “neko” ko snosi odgovornost za to što počinitelji tog incidenta nisu krivično procesuirani.

Imajući u vidu da su najviši dužnosnici SDA dočekali premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Sarajevu i otvoreno mu ponudili saradnju na jačanju odnosa dviju država, u SDA ističu da bi bilo dobro da Radončić pojasni i ko je taj “Neko” ko je napravio konflikt s Plenkovićem.

Također, imajući u vidu državnički odgovorno zalaganje najviših dužnosnika SDA da se sporazum o granici s Crnom Gorom zaključi u duhu dobrosusjedskih odnosa i sa općeprihvaćenim principima međunarodnog prava, ocjenjuju da bilo bi dobro da Radončić pojasni na koji način je to SDA time htjela narušiti ili narušila odnose s Crnom Gorom.

– SDA nikada neće dozvoliti da se radi uskostranačkih interesa, prikupljanja jeftinih političkih poena i sebične borbe za vlast prave neprincipijelni kompromisi koji su štetni po interese BiH i njenih građana – zaključeno je u saopćenju SDA.