Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopćenje za javnost

SDA: RS od MMF-a neće dobiti ni jednu KM više nego što mu pripada

sda sastanak (1)

Iz te stranke naglašavaju da niti jedan entitet neće dobiti niti jednu KM više u odnosu na iznos koji mu pripada

Stranke demokratske akcije (SDA) objavila je da su, nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) na račun Centralne banke BiH doznačio 602.540.000 KM namijenjenih saniranju posljedica pandemije koronavirusa, nadležne institucije države BiH dužne postupiti po ranije utvrđenim kriterijima, ili donijeti novu odluku o raspodjeli tih sredstava.

Iz SDA ističu da je, uzimajući u obzir da se radi o pomoći MMF-a, a ne novom specifičnom kreditnom aranžmanu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, jasno da raspodjelu tih sredstava treba vršiti na osnovu Memoranduma o razumijevanju iz 2016., odnosno na način da Federaciji pripadaju dvije trećine, a entitetu RS jedna trećina ukupnog iznosa.

Predstavnici SDA u institucijama vlasti zahtijevat će da raspodjela po entitetima i Distriktu Brčko bude vršena na temelju relevantnih parametara, poput procentualnog učešća entiteta u iznosu članarine koju Bosna i Hercegovina plaća MMF-u, odnosno troškova održavanja računa u Centralnoj banci BiH, gdje Federacija participira sa dvije trećine, a entitet RS sa jednom trećinom.

Iz te stranke naglašavaju da niti jedan entitet neće dobiti niti jednu KM više u odnosu na iznos koji mu pripada.

Uvažavajući činjenicu da se ne radi o klasičnom finansijskom aranžmanu sa pratećim pismom namjere, predstavnici SDA u Vladi Federacije su spremni iz dijela koji pripada Federaciji dio ustupiti Distriktu Brčko. S obzirom da se Distrikt Brčko u aranžmanima sa međunarodnim finansijskim institucijama tretira kao kondominijum Federacije i RS-a, oba bosanskohercegovačka entiteta trebaju ustupiti jednak iznos.

– Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da što prije i bez odlaganja pristupe donačavanju sredstava MMF-a, u sladu s Memorandumom iz 2016. godine kako bi se sredstva i operativno iskoristila za saniranje posljedica pandemije koronavirusa – saopćeno je iz SDA.