Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hnk

SDA, SDP i HDZ u koaliciji, nova premijerka kćerka nekadašnjeg predsjednika KO HDZ-a?

marija buhač
FOTO: ZZO HNK

Novu Vladu, bar tako kažu, jedva čekaju i vladajući. To im je većinom bila isprika jer je današnje skupštinsko zajedanje prvo nakon gotovo pola godine nerada

Čini se da su pri kraju razgovori u vezi s formiranjem izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – tako bar kažu u HDZ-u BiH, koji imaju i kandidata za premijersku poziciju.

To je Marija Buhač, diplomirana ekonomistica i trenutačna rukovoditeljica Sektora za zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo HNK-a. Inače, Marija Buhač je kćerka Rafaela Gagre, nekadašnjeg predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a BiH u HNK-u.

Različite stranačke kombinacije i najvjerojatnije su dovele do one o kojoj smo govorili još krajem prošle godine, kada su razgovori o formiranju Vlade HNK-a bili tek na početku, a to je HDZ BiH, SDA i SDP.

Iz HDZ-a kažu da “nema nejasnoća”

Budući da ima najviše mandata, HDZ BiH delegirat će, uz ostalo, premijerku Mariju Buhač i kod njih, kažu, nema nejasnoća.

Kako je istaknuo dopredsjednik Skupštine HNK-a (HDZ BiH) Tomislav Martinović, ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore tehnički i oko raspodjele mandata i svega onoga što je bitno za potpisivanje budućeg koalicijskog sporazuma – te da oni na toj temi rade vrlo intenzivno i da bi ti razgovori mogli biti završeni ovog tjedna

Dopredsjednik Skupštine HNK-a i dopredsjednik Kantonalnog odbora Džafer Alić na usuđuje se nazvati to završenim – preduvjet svih kadrovskih rješenja je jedan okvirni sporazum koji će biti put kojim treba ići buduća Vlada.

Nešto suzdržaniji su bili u SDP-u.

“Razgovora ima sa svima ali nikakav dogovor još nije postignut”, kazao je SDP-ov kantonalni zastupnik Arman Zalihić.

Novu Vladu, bar tako kažu, jedva čekaju i vladajući. To im je većinom bila isprika jer je današnje skupštinsko zajedanje prvo nakon gotovo pola godine nerada.

“Nažalost, izgubili smo vrijeme na politiku i pregovore i ostalo. Ono što je dobro jeste da danas imamo sjednicu da se bavimo nekim životnim temama kao što je dječji doplatak, prava porodica branitelja”, naveo je Zalihić.

Što bi skupštinski zastupnici trebali raditi kada nema pripremljenih materijala od Vlade i ministarstva, pita HRS-ov Mirko Vasilj: “Imamo mi što raditi, imali bismo što raditi, ali očito je nekakva letargija, gdje se čeka uspostava Vlade”.

Svi primali plaću

HRS-ova zastupnica Vesna Šunjić dodaje kako ima previše problema – tu je zdravstvo, tu je školstvo.

“Zastupnici su ti koji su mogli ovu cijelu priču već razmatrati i imati spremne prijedloge ili rješenja za buduću Vladu, buduće ministre. Svi smo primali plaću – da se razumijemo – i Vlada i ministri i zastupnici”.

Kako bilo, zastupnici su danas zasukali rukave i razmatrali Prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom, kao i dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, a i data je saglasnost na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Čapljina, javlja Federalna TV.