USK

SDA, SDP, i NiP dogovorili koaliciju, odbila ih Naša stranka

skupština usk
FOTO: Fena

Kantonalni odbori SDA, SDP-a, Naroda i pravde i Pomaka u Unsko-sanskom kantonu dogovorili su novu većinu u Skupštini Unsko-sanskog kantona, kazao je Faktoru Zikrija Duraković, zastupnik Pomaka u Skupštini USK.

Dodao je da je dio ovog dogovora bila i lokalna, odnosno kantonalna organizacija Naše stranke, ali je njihovo Predsjedništvo sinoć ipak odlučilo da neće sa SDA formirati vlast.

– Mi smo jučer dogovorili novu većinu, ali tek treba uslijediti konkretizacija. Kolege su u Sarajevu na razgovorima u centralama svojih stranaka na bazi lokalnih dogovora, odnosno dogovora kantonalnih odbora – rekao je Duraković.

Ustvrdio je da, bez obzira na stav Predsjedništva Naše stranke, NiP i SDP ostaju tu u novoj većini sa SDA.

Aktuelnu većinu trenutno čine SDA, NES, DF i Stranka za BiH.

Duraković je kazao i da u novoj većini, osim NES-a, nema ni DF-a ni Stranke za BiH.

– S njima nismo razgovarali. Mislim da su kolege iz SDA imali neke kontakte s njima – dodao je Duraković.

U Skupštini USK ima 30 zastupnika. Od tog broja SDA i NES imaju po osam zastupnika, po tri imaju SDP, Pomak i DF, dva ima NiP, a po jednog Naša stranka i Stranka za BiH. Još jednog zastupnika ima Laburistička stranka s kojom niko neće.

Imajući u vidu dogovor stranaka o novoj većini na kantonalnom nivou, SDA, SDP, NiP i Pomak bi imali 16 zastupnika, što je tijesna većina.

Duraković pak kaže da imaju malo širu podršku od te. Nije želio precizirati tu izjavu.

– Ako dođe do sjednice Skupštine USK vezano za promjenu Vlade, tu će se sve prezentirati – dodao je Duraković.

Kazao je i da formalno u Skupštini USK nema nezavisnih zastupnika.

Prema nekim informacijama, iz pojedinih stranaka koje su sada u vlasti u Unsko-sanskom kantonu bit će, po svemu sudeći, “preletača”.