Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

SDA se oglasila o gašenju signala FTV-a, krive Trojku: “Žele ovladati medijskim prostorom”

izetbegovic sda
Foto: Fena/Arhiv

Uzimajući u obzir postupke i izjave čelnika Trojke, tvrde u SDA, očigledno je da ova stranačka grupacija stoji iza poteza Uprave BHRT-a, s namjerom da politički ovlada medijskim servisom

Stranka demokratske akcije (SDA) gašenje programa Federalne televizije (FTV) okrakterisala je kao nedopustiv atak na dio javnog medijskog servisa Bosne i Hercegovine.

Iz te stranke podsjećaju da se televizijski programi nisu gasili ni u ratnom vremenu, niti u periodima ranijih finansijskih kriza, te da ni sada ne postoji nikakvo opravdanje za takav postupak.

– Uprava BHRT je, odbijajući da potpiše ugovor koji se provodio punih šest godina, onemogućila ubiranja pretplate i time nanijela milionsku štetu i BHRT i FTV-u, a nakon što je oba emitera ostavila bez sredstava, odlučila da zbog duga ugasi FTV – navodi se u saopćenju SDA.

Međusobna potraživanja i odnosi BHRT-a i FTV-a, dodaje se, kao i način raspodjele sredstava od pretplate, moraju se rješavati u zakonskim okvirima i uz podršku nadležnih državnih i federalnih institucija, a ne jednostranim odlukama o obustavljanju programa.

– Javni medijski sistem pripada građanima koji ga finansiraju. Nijedan pojedinac, pa ni Uprava BHRT-a, nema pravo da svojim odlukama gasi bilo koji dio sistema i građanima oduzima zakonsko pravo na informisanje putem javnim medijskih servisa. S obzirom na dalekosežne veoma štetne posljedice, pozivamo nadležne pravosudne institucije da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornosti – navode iz SDA.

Uzimajući u obzir postupke i izjave čelnika Trojke, tvrde u SDA, očigledno je da ova stranačka grupacija stoji iza poteza Uprave BHRT-a, s namjerom da politički ovlada medijskim servisom.