Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA spremna na zajednički nastup sa SBB-om na izborima u RS-u

BiH

sda sbb (2)

Predsjedništvo SDA izražava spremnost za saradnju i zajednički nastup na lokalnim izborima 2016.godine sa Savezom za bolju budućnost (SBB) na području entiteta RS, kao i u povratničkim općinama u Federaciji BiH. U ostalim općinama potrebno je postići dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika općine.

Predsjedništvo SDA poziva sve druge probosanske političke stranke da se pridruže ovoj koaliciji, posebno u entiteu RS. Također, zbog izuzetnog značaja Srebrenice, SDA poziva sve probosanske stranke da se okupe oko zajedničkog kandidata.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je na pres-konferenciji nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kazao da je i u općinama gdje SDA nema načelnika potrebno postići dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika općine.

Predsjedništvo SDA smatra da treba pristupiti implementaciji presude Suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i to na modelu koji je praktično usaglašen pod pokroviteljstvom ranijeg komesara za proširenje Evropske komisije Štefana Filea.

Džaferović je pojasnio da to znači da u Ustavu BiH treba brisati etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva BiH, te da u postojeću strukturu Doma naroda treba uključiti tri delegata iz reda ostalih.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od Agencije za statistiku BiH i Vijeća ministara BiH da se što prije proglase rezultati Popisa stanovništva BiH iz 2013. na način kako to predviđa Zakon, pravila Eurostata i preporučuje Međunarodni monitoring tim.

– Pozdravljamo odluku Tužilaštva BiH da se utvrdi da li u opstrukcijama objave rezultata Popisa ima elemenata krivičnog djela – kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo SDA pozdravlja činjenicu da je Parlament BiH donio odluku kojom se ukida “bijeli hljeb”, te da zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH neće biti podržan od SDA ukoliko na bilo koji način bude sadržavao ovu stavku. Zaduženi su klubovi poslanika SDA u entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima da se, tamo gdje postoji “bijeli hljeb”, pokrene procedura njegovog ukidanja.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na području općine Višegrad, kao i napad na novinare TV N1 i Federalne TV.

– Zahtijevamo od nadležnih organa da se konačno zabrani djelovanje fašističkog Ravnogorskog četnickog pokreta. Tražimo da se utvrdi odgovornost institucija RS-a što su dozvolile održavanje jednog takvog skupa na području BiH, kao i odgovornost što nisu pružili sigurnost novinarima – istaknuo je Džaferović.

Također, dodao je, zahtijevamo da se utvrdi odgovornost organizatora skupa, kao i napadača na novinare.

– Tražimo da se svi oblici radikalizma i ekstremizma tretiraju na jednak način u BiH, jer je evidentno da u slučaju četničkog orgijanja u Višegradu institucije RS-a nisu jednako energično postupale kao u drugim slučajevima. Tražimo da se u rješavanje ovog slučaja uključe državne agencije za provođenje zakona, kao i državne pravosudne institucije. Zahtijevamo od međunarodnih institucija u BiH da na ovakve slučajeve adekvatno reagiraju, jer su četničke provokacije, kao što je ova, najozbiljnija prijetnja miru i stabilnosti kako u BiH tako i u regionu – potcrtao je Džaferović.

Predsjedništvo SDA izražava zabrinutost najavama iz entiteta RS o povećanju broja policajaca kroz najavu o formiranju rezervnog sastava policije, te zahtijeva da se ova aktivnost odmah obustavi.

– Tražimo od međunarodnih organizacija, OHR-a i EUFOR-a prije svega, da se ova najava najozbiljnije shvati i odmah poduzmu potrebne mjere – naveo je Džaferović.

Također, Predsjedništvo SDA zahtijeva od vlasti RS-a da se konačno ispoštuju prava povratničke djece na obrazovanje na maternjem-bosanskom jeziku.

Džaferović je kazao kako se bliži kraj školske godine i „tražimo da se ovim učenicima u đačke knjižice upisuje ispravan naziv jezika, bosanski jezik“.

Predsjedništvo SDA smatra da se reforma Javnog RTV sistema u BiH treba odvijati kroz implementaciju i striktno poštivanje postojećih zakona, te zahtijeva da se hitno uspostavi korporacija Javnog RTV sistema kao čevrti pravni subjekt i riješi pitanje održivog finansiranja sistema koji će omogućiti nesmetan razvoj i njegovu nezavisnost. Predsjedništvo SDA se protivi bilo kakvim dodatnim podjelama sistema.

Džaferović je naveo da stranačko Predsjedništvo podržava plan aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da, tokom svog predsjedavanja, prioriteti njegovog djelovanja budu realizacija Master plana integracije BiH u EU koji podrazumijeva niz najbitnijih pitanja za napredak reformi u BiH, a koje se odnose na vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, te mjere koje će pojačati i otvoriti prostor za oporavak privrede.

Jedan od prioriteta je pitanje napretka BiH na njenom NATO putu, s ciljem započinjanja realizacije akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Predsjedništvo SDA je usvojilo odluku o imenovanju predsjednika Glavnog odbora Stranke Halida Genjca za predsjednika Glavnog operativnog izbornog štaba za lokalne izbore 2016. godine.

Najavljeno je i da će sjednica Glavnog odbora SDA biti održana 25. marta u Sarajevu.