SDA traži poništavanje izbora u Srebrenici i Stocu

Izetbegović: Pobjeda SDA nije velika

Kolegij Stranke demokratske akcije održao je sjednicu u Sarajevu, na kojoj su analizirani rezultati proteklih lokalnih izbrora.

Zaključak Kolegija je javnosti podijelio predsjednik stranke, Bakir Izetbegović.

– SDA je potvrdila poziciju najjače bh. političke stranke. Mislim da smo u izvjesnoj mjeri čak i povećali broj vijećnika. Koliko precizno, vidjet ćemo uskoro. U koaliciji sa SBB-om osvojene su 33 načelničke pozicije, a ta koalicija u entitetu RS ostvarila je značajan rezultat, povećavši dosadašnji broj odborničkih mjesta – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da kolegij SDA traži poništavanje izbora u Srebrenici, s obzirom da je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUP-a RS u zgradu Općine Srebrenica, u kojoj je čuvan izborni materijal.

Ovako protivzakonito stanje trajalo je cijeli dan do 5.10.2016. godine i u tom periodu Općinska izborna komisija nije mogla vršiti svoju nadležnost, čime je narušen integritet i legalitet lokalnih izbora u Srebrenici – izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju održavanje lokalnih izbora u Stocu, kolegij SDA zahtjeva od CIK-a da donese odluku o poništenju izbora i zakaže nove izbore u zakonom propisanom roku, tj. u roku od 14 dana od dana pravosnažnosti odluke.

– Izbornoj komisiji su poznate sve činjenice vezane za izborni proces u Stocu, tako da se ova odluka mogla donijeti na današnijoj sjednici CIK-a. Upozoravamo članove CIK-a da ovo pitanje ne politiziraju, te da postupaju isključivo u skladu sa Zakonom. Neizvršavanje zakona može predstavljati zloupotrebu službenog položaja. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg treba dalje čekati i odvagati – poručio je Izetbegovć.

Jučerašnje izjave ministara Vlade Republike Hrvatske Bože Petrova i Mire Kovača o diskriminaciji i manjku prava Hrvata u Stocu, Kolegij Predsjedništva SDA ocjenjuje apsolutno neutemeljenom. Naime, u Stocu vlast HDZ bez prekida traje od prvih demokratskih izbora 1990.godine. U ratnim godinama u Stocu je izvršeno brutalno etničko čišćenje Bošnjaka, Srba i ostalih građana. Mir u Stocu nije donio pravdu. Za pravdu su se povratnici u Stolac morali iz godine u godinu boriti, od prava da ograde zgarišta svojih domova, pa do prava da se mogu barem nadati izbornoj pobjedi svoga kandidata za načelničku poziciju.

U međuvremenu, diskriminacija u korist Hrvata, a prije svega pripadnika HDZ-a, sprovođena je temeljito i potpuno. Načelnik Bošković, izgleda, zaista vjeruje da je Stolac ekskluzivno hrvatski prostor, jer od 58 uposlenika Općine 48 su Hrvati, Bošnjaka nema u Elektrodistribuciji, posljednji Bošnjak i Srbin su iz Poštanskog ureda dobili otkaze netom prije izbora, ove godine je Općina stipendirala 40 đaka hrvatske nacionalnosti i jedno bošnjačko, od 20 pripravnika u Općini 18 su bili Hrvati, ovogodišnji grant za Župni ured bio je izdašan, dok Islamska zajednica nije ni ušla u proračun. Na dubravskoj visoravni voda se dovodi selektivno u naselja sa većinski hrvatskim stanovništvom.”Inicijativa za Stolac” nastala je kao rekacija na čevrt stoljeća apsolutne i apsolutističke, a prije svega loše vlasti u Stocu. Bez obzira na ishod aktuelne krize, borba za bolji i pravedniji Stolac će se nastaviti svim demokratskim sredstvima.

Kolegij SDA je na današnjoj sjednici najoštrije osudio otvorenu prijetnju koju je Milorad Dodik uputio Bošnjacima u RS zbog toga što na proteklim lokalnim izborima nisu glasali za njegovu, već za drugu političku stranku. Ako je i od Dodika, previše je. Nevjerovatno je da predsjednik jednog entiteta optužuje jedan od konstitutivnih naroda da, vršeći svoje biračko pravo koje mu je zagarantirano Ustavom “destabilizira RS”, te da će prema tom narodu imati “jedan savim drugačiji odnos”.

Osim što ovakav istup predstavlja eklatantan primjer govora mržnje, ovo predstavlja i krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona BiH. SDA će pružiti svu potrebnu pomoć Bošnjacima iz RS-a da protiv Milorada Dodika podnesu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo. S Miloradom Dodikom nije dovoljno samo voditi politički dijalog. On je već odavno izašao izvan okvira normalnog političkog dijaloga. S njim se u budućnosti trebaju baviti tužilaštva i sudovi – zaključak je današnje sjednice Kolegija SDA.