SDA: Tvrdnja Tegeltije vrijeđa inteligenciju svakog razumnog čovjeka

Milan Tegeltija

Sudeći po medijskim izvještajima s jučerašnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ozbiljni problemi unutar toga tijela koji su eskalirali prilikom nedavnog izbora predsjednika Suda BiH i dalje su prisutni, stoji u saopštenju iz stranke SDA, te se dalje navodi:

“Tvrdnja predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije da „nije upoznat“ sa zahtjevima iz entiteta RS, a naročito Milorada Dodika, o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH predstavlja vrijeđanje inteligencije svakog razumnog čovjeka.

Poznato je da je predsjednik entiteta RS-a izjavio bezbroj puta da traži ukidanje ovih institucija, a čak su predlagali i zakon o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH! Nakon ove izjave potpuno smo uvjereni da su neki članovi VSTV-a na čelu sa Milanom Tegeltijom pod političkim utjecajem SNSD-a i Milorada Dodika.

Time što legitimne zahtjeve političkih stranaka da kod izbora predsjednika Suda BiH bude ispoštovan ustavni princip ravnopravne zastupljenosti konstitutivnih naroda, pa i najavljenu raspravu u PSBIH o stanju u pravosuđu, proizvoljno kvalificira kao „politički pritisak“, Tegeltija želi skrenuti pažnju i prikriti onaj stvarni politički uticaj i pritisak kojem je skupa s jednim brojem članova VSTV podložan.

Zato pitamo predsjednika VSTV-a, smatra li da je u redu da na čelu nijedne pravosudne institucije u BiH nema Bošnjaka? Da li je u redu da predsjednik Suda, ne ulazeći u pitanje izabranog kandidata, bude izabran bez ijednog glasa Bošnjaka u VSTV-u? Kako bi reagirao da je umjesto njega na čelo VSTV biran drugi kandidat, bez glasova predstavnika srpskog naroda?

Najavljena rasprava u Parlamentu BiH o stanju u pravosuđu, s posebnim osvrtom na borbu protiv korupcije, nije nikakvo ugrožavanje pozicije VSTV-a već pokušaj da ova zemlja ima što efikasnije mehanizme za borbu protiv korupcije.

Ovom raspravom integritet ove institucije neće biti doveden u pitanje,ali bi o tom integritetu prije svega trebali voditi računa oni članovi VSTV-a, koji su na čelu sa predsjednikom tog tijela svojim ponašanjem izvršili udar na integritet VSTV-a”, stoji u saopštenju iz SDA.