Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PSBiH

SDA uputila u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH

predstavnicki dom psbih
Foto: Almir Razić/ Fena

Schmidt je uputio, kako je rekao, “posljednji poziv parlamentarnoj strukturi da donese sama odluku”

Stranka demokratske stranke, koja je opoziciona politička partija u Parlamentu Bosne i Hercegovine, uputila je 21. decembra u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH, piše Radio Slobodna Evropa.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je 19. decembra, na konferenciji za novinare, da će on nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koji se tiču izbornog integriteta u BiH, ako ih zakonodavci ne izglasaju u narednim danima.

Schmidt je uputio, kako je rekao, “posljednji poziv parlamentarnoj strukturi da donese sama odluku”.

On je istakao da se radi na uvođenju elektronskog prebrojavanja glasova, uvođenju identifikacije birača putem otiska prsta ili drugim sredstvima, te je naglasio da se mora “restrukturirati lanac nadzora nad izbornim procesom”.

Takođe, naglasio je Schmidt, mora se razmisliti o transparentnosti procesa brojanja glasova, i ispuniti preporuke Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i njegovog odjela ODIHR.

Iz SDA su saopštili da su prijedlog uputili po hitnoj proceduri, te da će tražiti da se održi hitna sjednica kako bi se ovaj zakon razmatrao u što kraćem periodu.

U Bosni i Hercegovini će 2024. biti održani lokalni izbori.

Christian Schmidt je za govornicom u Sarajevu uputio, kako navodi, “posljednji poziv” zakonodavcima da donesu odluku, 19. decembar 2023.

Schmidt je na dan opštih izbora u Bosni i Hercegovini, 2. oktobra 2022. godine, prvi put nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, kao i Ustava Federacije BiH (jednog od dva entiteta u državi).

Te odluke se odnose na povećanje broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednom od dva zakonodavna doma u ovom entitetu, čiji je cilj bilo poboljšanje funkcionalnosti entiteta i osiguranje blagovremenog provođenja izbornih rezultata.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH u prethodnom i ovom sazivu, i Šefik Džaferović, bivši član Predsjedništva BiH, uputili su zbog zakonskih izmjena apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Sud je u martu ove godine odlučio da su ove odluke u skladu sa Ustavom BiH.

Schmidt je i 27. aprila ove godine nametnuo izmjene Ustava FBiH, čiji je cilj bilo lakše formiranje entitetske Vlade, a izmjenio je i krivične zakone u BiH, da bi se spriječile moguće izborne prevare u budućnosti.

Odluke njemačkog diplomate su izazvale proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, koji su održani nekoliko puta.