BiH

reakcije

SDA: Veličanje ratnih zločinaca predstavlja prijetnju stabilnosti i miru

14/11/2019
FOTO: Srna

SDA upozorava kako veličanje ratnih zločinaca predstavlja direktnu prijetnju stabilnosti i miru, te alarm za institucije nadležne za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini

Otkrivanje biste Nikoli Koljeviću u Banjoj Luci predstavlja novi skandalozan i anticivilizacijski čin veličanja ratnih zločinaca od vlasti entiteta RS, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz te Stranke podsjećaju kako je Nikola Koljević po haškoj presudi Radovanu Karadžiću određen kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je doveo do monstruoznih zločina i najtežih povreda međunarodnog humanitarnog prava.

– Učešće člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u glorificiranju takve ličnosti predstavlja novo vrijeđanje žrtava, kršenje vladavine prava i presuda međunarodnih sudova, te dalju političku samoizolaciju Dodika, koji je već formalno na američkoj crnoj listi, a nezvanično i na još nekim – ističe se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, posebno zapanjuje prisustvo osuđenog zločinca Momčila Krajišnika.

– Svjetskoj javnosti, koja već intenzivno upozorava na slavljenje ratnih zločinaca u RS, današnja slika Dodika s osuđenim ratnim zločincem Krajišnikom, bit će još jedan dokaz s kime imaju posla u BiH – navodi se.

SDA upozorava kako veličanje ratnih zločinaca predstavlja direktnu prijetnju stabilnosti i miru, te alarm za institucije nadležne za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

– Ovo je novi prst u oko OHR-u i PIC-u. Krajnje je vrijeme da OHR realizira svoja obećanja u suočavanju s negatorima genocida i glorifikatorima ratnih zločinaca u BiH koji ugrožavaju mir i uspostavljanje međunacionalnog povjerenja u BiH – navodi se u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.