Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Vlasti RS-a uzimaju buduće generacije za taoce

izetbegovic mostar

Dok žrtve progona, opsade i genocida u režiji Radovana Karadžića čekaju mjeru pravde u presudi Međunarodnog krivičnog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu koja će biti donijeta 24. marta, vlasti entiteta RS upustile su se u besramno podgrijavanje radikalizma, uzimajući buduće generacije za taoce vlastitih nacionalističkih frustracija, stoji u saopštenju SDA, te se dodaje:

U nedjelju je predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik na Palama otvorio studentski dom koji će nositi ime “Dr. Radovan Karadžić”. U trenutku kad Karadžić odgovara za svoje zločine, Milorad Dodik želi ovim politikantskim potezom skrenuti pažnju sa suštine suđenja i prikazati se glavnim nosiocem politike Radovana Karadžića danas.

Nema ništa suštinski novo u njegovoj strategiji i taktici dodvoravanja šovinizmu, raspirivanja mržnje i jačanja nacionalizma. Ta ružna rutina provokacije, vrijeđanja i poruge koju je Milorad Dodik uvježbavao cijelu deceniju, više ne iznenađuje nikog, ali i dalje predstavlja šamar zdravom razumu i elementarnoj ljudskosti.

Međutim, ono što nas posebno užasava jeste svjesno i plansko projiciranje ovakve anahrone politike mržnje i podjele u budućnost: pod imenom Radovana Karadžića ubuduće će stotine mladih učiti, jesti, spavati. Kakvu budućnost će graditi, i kakvo obrazovanje u takvoj sredini steći?

“Želimo da ovo bude mjesto suživota za naš narod”, izjavio je jučer Dodik. Suživot kao monolog, to je dakle ta vizija koju današnja politika RS nudi?

Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje ovaj neprimjereni čin, u nadi da će pravedna presuda MKSJ koja predstoji, predstavljati temelj za utvrđivanje historijskih činjenica”, stoji u saopštenju SDA.