Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stranačko saopštenje

SDA za Dodikovo ponašanje krivi članice PIC-a, OHR, međunarodnu zajednicu

sda

Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica konačno odustane od neodgovorne, kratkovide i kukavičke politike koja nas je do ovdje dovela

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) oglasili su se saopćenjem nakon posljednjih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Kako kažu, posljednje prijetnje Milorada Dodika secesijom entiteta RS, uz tvrdnje da već ima spremne odluke za taj čin, posljednji su alarm za bosanskohercegovačko pravosuđe i međunarodnu zajednicu. Saopštenje prenosimo u cijelosi:

“Njegovo provokativno negiranje genocida i otvoreno najavljivanje secesije direktna je posljedica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice, koja žmiri na secesionističku politiku vlasti RS-a i kontinuirano obespravljivanje Bošnjaka koji žive u tom entitetu, dok istovremeno trenira strogoću prema bošnjačkim predstavnicima”, navode iz SDA.

Umjesto da vrše svoj mandat i iskoriste ovlasti i zaustave Dodika, dio država članica PIC-a i OHR te ovlasti koristi za pokušaje disciplinovanja onih Bošnjaka koji se suprostavljaju secesionističkim politikama, tvrde iz SDA.

“Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica konačno odustane od neodgovorne, kratkovide i kukavičke politike koja nas je do ovdje dovela, i krajnje je vrijeme da bosanskohercegovačko pravosuđe sankcioniše secesioniste zbog upornih i direktnih prijetnji rušenjem ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine”, navodi se u reakciji.

Iz SDA naglašavaju da će se dalje ignorisanje ovakvih otvorenih prijetnji i tolerisanje aparthejda u kojem žive Bošnjaci u entitetu RS, ali i neravnopravnosti koja im se pokušava nametnuti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, sasvim sigurno odraziti na odnose u BiH i stabilnost u cijelom regionu, stoji u saopštenju.