Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izdali saopćenje

SDA zaprijetila krivičnom prijavom protiv Lidije Bradare

Lidija Bradara
SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Kandidati za rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović izjavili su danas nakon sastanka da bez kandidata iz reda bošnjačkog naroda Refika Lende (SDA) nisu htjeli donositi odluku ko će obavljati funkciju predsjednika i potpredsjednika FBiH. (Foto Fena/Amer Kajmović)

Kažu da bi predsjednica Federacije BiH ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja

Iz Stranke demokratske akcije tvrde da bi ovih dana mogao kulminirati “pokušaj političkog i pravnog nasilja koje provode stranke Trojke i HDZ u namjeri da kršeći Ustav FBiH formiraju Vladu FBiH”.

U saopćenju koje su izdali tvrde da je, iako rok od 30 dana ističe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila da obavi konsultacije s potpredsjednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove Vlade, te je mimo političkog dogovora s potpredsjednikom koji predstavlja Bošnjake potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara.

– Ukoliko se desi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje će biti podnesena krivična prijava – zaprijetili su iz SDA.

Kažu da bi predsjednica Federacije BiH ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

– Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke.